Bojana Guberac jedna od posljednjih beba rođenih u vukovarskoj bolnici '91.

Bojana Guberac jedna od posljednjih beba rođenih u vukovarskoj bolnici '91.

Bojana Guberac i Robert Ferlin (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Danas se u Vukovaru obilježava 26. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Tim je povodom Robert Ferlin ugostio na “Kaf’e” Bojanu Guberac, među posljednjim bebama rođenim 91. godine u vukovarskom rodilištu prije nego su počela granatiranja.

"Mami je bilo strašno, nije znala što će biti s nama", kaže Bojana Guberac koja je rođena 10. srpnja 1991. godine i koja je s dva mjeseca starosti došla u Rijeku.

Kako se osjeća ovih dana kada se prisjećamo Vukovara koji je pod opsadom bio 87 dana te je bitka za grad završila 18. studenoga 1991. godine njegovom okupacijom? “Uvijek su pomiješani osjećaji. Ja volim naglasiti da danas promatram Vukovar iz neke drugačije perspektive. Ipak se grad obnovio, sve se nekako rađa u tom gradu. To je sada lijep gradić. Ali je nekad bilo strašno, kada sam odlazila tamo kao dijete. Prestrašno za gledati,” kaže Bojana koja dodaje kako je danas u Vukovaru drugačija situacija i ona je ipak sretna što taj grad kreira neku perspektivu. 

Nažalost danas u Vukovaru nema sadržaja za mlade koji nemaju perspektivu i primorani su otići u inozemstvo. “Ja ne namjeravam otići iz Rijeke, ostajem u Hrvatskoj,” izjavila je Bojana koja je upisala Nautiku i bavi se novinarstvom. Suradnica je na Radio Sovi. 

Tijekom današnjeg gostovanje u emisiji "Kaf’e" prisjetila se njezinog prvog odlaska u Vukovar 1998. godine, govorila je i o njezinoj obitelji, o ocu (dragovoljcu Domovinskog rata) te je objasnila zašto je njezina obitelj izabrala Rijeku. Poslušajte razgovor: 

 

Kaf'e: Bojana Guberac, pripremio Robert Ferlin

Komentari