Bojite se mraka? Čitajte slikovnicu, slušajte pjesmu!

Bojite se mraka? Čitajte slikovnicu, slušajte pjesmu!

Foto: Alfa

Kraj godine bio je vrlo uspješan za pjesmu i slikovnicu "Ja se mraka ne bojim" Riječanke Ljubice Kolarić Dumić. Pjesma je hit godine Dječje televizije, a knjiga je izabrana u natječaju Hrvatska lijepa knjiga.

Pjesma "Ja se mraka ne bojim" koju izvode učenici sada 4.b razreda OŠ "Nikola Tesla" iz Rijeke postala je hit 2015. na top-listi Dječje televizije. Najbolju su, među 29 pjesama, birali gledatelji. Doris Kovačić uglazbila je tekst Ljubice Kolarić Dumić, aranžman je potpisao Robert Grubišić, a djecu je uvježbala učiteljica Martina Crnković.

Slikovnica "Ja se mraka ne bojim" što ju je ilustrirao Vjekoslav Vojo Radoičić izabrana je među knjige kojima Hrvatska sudjeluje na natječaju Best Book Design from all over the World, što će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te izložbu Book Art International, što će biti održana za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu. Odabrane knjige, nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu, postaju dio fonda German Musem of Books and Writing, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice.

Na natječaj je stiglo rekordnih 130 naslova, a ocjenjivali su ih akademici Josip Bratulić, Tonko Maroević, dr. Mikica Maštrović, akademski grafičar Luka Gusić i akademski slikar i kritičar Marcel Bačić. Tko je još na tom popisu 17 veličanstvenih, provjerite ovdje.

Slikovnica je sada objavljena u četvrtom izdanju, a kako to već u nas biva, od 2008. mijenjali su se izdavači. Sada je to kuća Alfa, ali izgleda da tu priča s "Mrakom", kako Kolarić Dumić od milja zove tu knjigu, nije gotova jer je dr. Marinko Lazzarich predložio i znanstvenim radom potkrijepio prijedlog da se uvrsti u školsku lektiru za drugi razred osnovnih škola.

U mnogim školama slikovnicu već obrađuju kao neobaveznu školsku lektiru, a stručna mišljenja i preporuke govore da je jedna od najboljih lektira na temu straha od mraka. Mrak nije slučajno bio njena tema jer ga se i danas pomalo boji, ali, tvrdi Kolarić Dumić u razgovoru s Albertom Petrovićem, od straha nema koristi jer nas paralizira. Poslušajte:

"Ja se mraka ne bojim", pripremio Albert Petrović

Komentari