Bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrtnosti u PGŽ

Bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrtnosti u PGŽ Bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrtnosti u PGŽ
Sastanak ekspertnog tima (Foto: Lea Domijan Fišter) Sastanak ekspertnog tima (Foto: Lea Domijan Fišter)

Čuvajte svoje srce (Foto: FreeDigitalPhotos)

Jeste li znali da su bolesti srca i krvožilja vodeći uzrok smrtnosti u većini zemalja Europske unije, pa tako i u našoj zemlji i županiji? Dob u kojoj se bolest dijagnosticira sve je niža, što na globalnoj razini predstavlja najznačajniji zdravstveni, ali i socijalno - ekonomski prioritet.

Stručnjaci tvrde da je primarnom i sekundarnom prevencijom smrtnost moguće smanjiti za pedeset posto. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da se strategijom uravnotežene kombinacije populacijskog pristupa te pristupa rizičnim skupinama može postići učinkovit nadzor nad epidemijom bolesti srca i krvožilja. Većina tih bolesti može se spriječiti izbjegavanjem rizika kao što su pušenje, nezdrava prehrana, pretilost, tjelesna neaktivnost, visok krvni tlak, šećerna bolest i povišene masnoće u krvi.

U Rijeci se danas sastao županijski ekspertni tim za prevenciju bolesti srca i krvožilja. Članovi tima su ljudi raznih profesija, od javnozdravstvenih do medijskih djelatnika, čiji je cilj prevencijom smanjiti obolijevanje i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Nakon uspjeha već provedenih programa, u planu su radionice nordijskog hodanja, edukacija laika za pružanje prve pomoći te javnozdravstvenih akcija i promicanja zdravog života. Koordinatrorica projekta je specijalistica javnoga zdravstva dr. Svjetlana Gašparović Babić. S njom je za "Leksikon" razgovarala Lea Domijan Fišter:

Prevencija bolesti srca i krvožilja, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari