Boris Jokić: Obrazovanje je važno, to političari moraju shvatiti!

Boris Jokić: Obrazovanje je važno, to političari moraju shvatiti!

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Boris Jokić komentirao je porazne rezultate hrvatskih učenika na PISA testovima. U čitalačkoj pismenosti Hrvatska je na 29. mjestu u ukupnom poretku od 77 zemalja, u matematičkoj pismenosti na 40. od 79 zemalja, a u prirodoslovnoj pismenosti je na 36. mjestu u ukupnom poretku od 79 zemalja.

Ovi rezultati govore da u prethodnih 13 godina nije došlo do značajnih promjena u našem obrazovanju, što smatram dugoročno vrlo problematičnim za razvoj Hrvatske. Na rezultate utječu različiti čimbenici od kojih su glavni vezani uz oblike poučavanja, učenja, organizacije nastavnog procesa i vrednovanja. U svemu tome glavnu ulogu igra obrazovna politika koja odbacuje dugoročne promjene i vodi se sitnim interesima, kaže Boris Jokić.

Zar nikoga tko vodi ovu zemlju ne zabrinjava 31,2% hrvatskih petnaestogodišnjaka matematički funkcionalno nepismeno, a u prirodoslovnoj se taj postotak nepismenih povećao s 17% u 2006. na 25,3% u 2018.? Zar to nije razlog da se tomu posveti posebna saborska sjednica umjesto da se razgovara o Drugom svjetskom ratu, da se međusobno vrijeđa? Budućnost Hrvatske nalazi se u tim rezultatima koje će politika uvelike ignorirati ili će ih pokušati upakirati u PR celofan, smatra Jokić.

Potrebno je zajednički raditi na primjeni cjelovitih riješenja kurikularne reforme obrazovanja. To je rad edukaciji nastavnika i na smislenom i sustavnom opremanju škola. Najbolje od svega jest da Hrvatska sve to može napraviti, samo da političari shvate da su promjene u obrazovanje sustavne, da je potrebno strpljenje i mudrost, da su vrlo prolazni i trebaju raditi za opće dobro. To političari moraju shvatiti, milom ili silom, rekao je Jokić.


Poslušajte razgovor:

 

 

Boris Jokić o pismenosti, pripremila Neva Funčić

Komentari