Borislav Božić: Ideju stvaranja suprotstavljam ideji tehnike!

Borislav Božić: Ideju stvaranja suprotstavljam ideji tehnike!

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Za dobru fotografiju potrebna je strast, rekao je u programu Radio Rijeke Borislav Božić, ovogodišnji dobitnik fotografske nagrade Tošo Dabac za životno djelo. Božićeva izložba "Što bijaše dosad ili brzi pogled unatrag" postavljena je u Galeriji Principij do 28. svibnja.

Nagradu Tošo Dabac Borislav Božić je dobio za cjelokupni dosadašnji rad, a u emisiji Kaf'e prisjetio se kako je počelo.

"Imao sam četrnaest i pol godina i bio silno zaljubljen u Zdenku, tako da nisam mogao spavati. Napisao sam joj pjesmu, ali je nisam imao hrabrosti njoj dati. Pjesmu sam poslao na radijski natječaj na kojem je bila objavljena i pobjedila, a meni je za nagradu kući stigao paket u pakpapiru - fotoaparat. I od tada čarolija traje", priča Božić.

Kaže kako je današnja digitalna tehnologija savršena, ali da je za dobru fotografiju najvažnija ideja. I izbjegavanje kopiranja.

Nagrađivani riječki fotograf to poručuje i svojim učenicima srednjoškolcima. Najavljuje kako će, čim završi nastava, Foto klub Rijeka organizirati foto radionice za mlade. Prije toga, početkom lipnja, najavljuje Fotodoručak u Rijeci o Rijeci, uoči blagdana Svetog Vida.

O cameri obscuri, isječcima vremena, dobrom autorima, lošim fotografijama i još ponekim temama, poslušajte razgovor:

Borislav Božić: Ideju stvaranja suprotstavljam ideji tehnike!; pripremila Neva Funčić

Komentari