Božić u planetariju

Božić u planetariju

Dok razmišljate o blagdanskoj rasvjeti, što to stvarno svjetluca na zimskom nebu? (Foto: FreeDigitalPhotos.net)

Astronomski centar Rijeka pripremio je prigodan popularno-znanstveni program posvećen zimskom solsticiju ''Božić u planetariju''. Interaktivne prezentacije su srijedom od 18 sati.

Zimski suncostaj: dan kada sunce ima najkraću putanju preko neba, a noć traje dugo (za drevne narode i zastrašujuće dugo), oduvijek je budio znatiželju ljudi. Brojne drevne kulture i narodi su ga posebno obilježavali kao dan kada se sunce ponovno rađa i slavili su svetkovinu nepobjedivog Sunca. Od 4. st.n.e. tih se dana slavi rođenje Isusa Krista.

Nekada 25. prosinca, zimski solsticij će ove godine nastupiti 21. prosinca u 18:11 i tada će nam, astronomski, stići i zima. O svemu tome doznat ćete više u interaktivnoj prezentaciji što su je pripremili u Astronomskom centru Rijeka. Upozorit će vas i na ljepote zimskog neba nad Rijekom - kada je već Sunce razvalilo komet Isson pa se on ne vidi golim okom, tu su Jupiter i Mars te planet Venera koji vas prvi pozdravlja na jugoistoku večernjeg neba kao treperava zvijezda. 

Božić u planetariju je prezentacija što ju možete vidjeti 4., 11. i 18. prosinca od 18 sati, a Tatjana Sandalj je više o sadržaju doznala od operatera planetarija Ivice Ćikovića:

Komentari