Božićna poruka riječkog nadbiskupa Devčića

Božićna poruka riječkog nadbiskupa Devčića

Nadbiskup Devčić sa suradnicima na predblagdanskom susretu s novinarima (Foto: Gloria Fabijanić Jelović)

Ovogodišnja božićna poruka riječkog nadbiskupa Ivana Devčića zapravo je poziv: „Budimo Božićni ljudi!"

Tradicionalni dolazak Božića vjernici slave u župnim crkvama misama polnoćkama prema župnim rasporedima. U katedrali sv. Vida polnoćku će predvoditi riječki nadbiskup, monsinjor Ivan Devčić. Mnogobrojni Riječani slavit će večeras i u crkvi Majke Božje Trsatske, odakle polnoćku prenosimo i u programu Radio Rijeke.

Da bismo razumjeli o kakvom je pozivu riječ i na koga se odnosi, nadbiskup Ivan Devčić analizira značenje Božića u izvornom smislu, a potom i način slavljenja blagdana u današnjem vremenu. Osvrćući se na razne pomodarske trendove, nadbiskup razlikuje one kojima je Božić prvenstveno povod za trošenje i one kojima je to vrijeme intenzivnoga vjerničkog života. Ta je polarizacija odraz svakodnevnog života, a nadbiskupu nije namjera biti sucem i jedne uzdizati nad druge, već svih poziva da budu božićni ljudi u duhu ispravnog shvaćanja otajstva Božića.

Na kraju poruke Devčić daje temeljne smjernice kako postati ljudima koji se u ovom i ovakvom svijetu ne zadovoljavaju tek onim što vide i čuju samo metar ili dva oko sebe, nego oni čiji je duhovni radijus toliki da mogu čuti i vidjeti ono što je tjelesnim osjetilima nedokučivo i nespoznatljivo, pa time i neprihvatljivo.

Dopustimo Božiću da bude Božić pa ćemo svi skupa biti više ljudi, poručio je nadbiskup Ivan Devčić. Poslušajte cijelu božićnu poruku:

Ivan Devčić: ''Budimo Božićni ljudi!'', pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari