Briga o starijim osobama zimi u Gorskom kotaru - neprocjenjiva!

Briga o starijim osobama zimi u Gorskom kotaru - neprocjenjiva!

Osmijeh ove goranske bake sve govori (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

U Gorskom kotaru su zaredali snježni i studeni dani, pa upravo na tom području tijekom zime do izražaja dolazi važnost programa skrbi o starijim osobama "Zaželi", koji je ujedno ženama u dobi iznad 50 godina omogućio da kao njegovateljice lakše dođu do radnog mjesta.

Zbog broja korisnika i raštrkanosti naselja, najviše posla tijekom ovih zimskih i studenih dana u Gorskom kotaru za njegovateljice ima na području Grada Delnica. Doba je godine, kaže voditeljica  programa "Zaželi" u Delnicama Helena Bolf, kada korisnici više borave u kući te kad treba dodatno odraditi zimske poslove poput čišćenja snijega i osiguranja ogrjeva.

Neka su naselja teže pristupačna - katkad se do kuća korisnika mora kroz snijeg propješačiti i pokoji kilometar - ali uz uobičajene poslove dopreme lijekova i namirnica te čišćenja, dio njegovateljica nađe vremena čak i za pružanje usluga izvan opisa radnog mjesta, poput friziranja. Kako su i same njegovateljice velikim dijelom osobe u dobi iznad 50 godina, pri obavljanju težih poslova zimi u pomoć priskaču volonteri ili sudionici programa javnih radova.

Među volonterima je i Bojan Briški, koji kaže kako u četiri sata, radi pripreme ogrjeva, zna obići i po šest staračkih kućanstava, no pritom nađe vremena i za razgovor s korisnicima, a "plaću" i motivaciju da ustraje u onom što čini nalazi na zadovoljnim licima onih kojima pomaže.

Ključnu ulogu pri aktiviranju volontera, ali i niza drugih oblika pomoći u kući ima Gradsko društvo Crvenog križa u Delnicama, nositelj programa „Zaželi". Ravnateljici Snježani Krizmanić drago je da se starijima u ovo zahtjevno zimsko vrijeme mogu kvalitetno pružiti razni oblici pomoći, iako broj korisnika nije zanemariv. Trenutačno ih ima sedamdesetak, a znalo ih je biti i više od stotinu, dok se broj njegovateljica tijekom provedbe programa kretao između 6 i 12.

Priču donosi Nenad Lučić:

Goranska pomoć starijima, pripremio Nenad Lučić

Komentari