Brno: Prosvjednici prekinuli izvedbu predstave "Naše nasilje, vaše nasilje"

Brno: Prosvjednici prekinuli izvedbu predstave "Naše nasilje, vaše nasilje" Brno: Prosvjednici prekinuli izvedbu predstave "Naše nasilje, vaše nasilje"
Prizor iz predstave (Foto: HNK Zajc) Prizor iz predstave (Foto: HNK Zajc)

S prosvjeda protiv predstave u Splitu (Foto: Ivo Čagalj / Pixsell)

Tridesetak prosvjednika prekinulo je u subotu navečer predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje", u režiji hrvatskog redatelja Olivera Frljića, u kazalištu u Brnu, objavio je Češki radio. To nije prvi put da predstava izaziva prosvjede.

Neki prosvjednici uskočili su na pozornicu i stvorili ljudski zid kako bi spriječili publiku da gleda predstavu, a drugi su zviždali i papirnatim smotuljcima gađali glumce. U konačnici prosvjednike su iz dvorane izbacili pripadnici interventne policije u Brnu. Nakon jednosatnog prekida kazališna izvedba bila je nastavljena i odigrana dokraja, stoji na mrežnoj stranici Češkog radija.

Međunarodna koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), AU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka), premijerno je igrana 2016. godine.

Dodaje se da je predstava u kojoj Krist siluje muslimanku već izazvala sporove i u drugim državama. Češka katolička crkva oštro je prosvjedovala protiv izvedbe predstave u Brnu. 

Prije nešto više od godinu dana ista je predstava izazvala prosvjede u Splitu gdje se prikazivala u programu Marulićeviha dana, a policija je protiv 18 osoba podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" izazvala je prijepore i na gostovanjima u Poljskoj, reagiranje vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića u Sarajevu, a Splitsko-makarska nadbiskupija pozvala je odgovorne da razmotre njezino uvrštenje u program Marulićevih dana.

Ministarstvo kulture tada je priopćilo da su "poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine".

Braniteljske i stradalničke udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnijele su kaznenu prijavu protiv redatelja predstave Olivera Frljića, protiv intendanta splitskog HNK-a i ravnatelja Festivalskog vijeća Marulićevih dana te izbornika zbog vrijeđanja nacionalnih i vjerskih osjećaja. 

Komentari