Bura zatvorila riječku zaobilaznicu i Studentski kampus

Bura zatvorila riječku zaobilaznicu i Studentski kampus Bura zatvorila riječku zaobilaznicu i Studentski kampus
Burni pogled s Kozale (Foto: Virna Baraba/Radio Rijeka) Burni pogled s Kozale (Foto: Virna Baraba/Radio Rijeka)
Krov zgrade Ine u Ulici Milutina Barača na Mlaki (Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka) Krov zgrade Ine u Ulici Milutina Barača na Mlaki (Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka)
Krov zgrade Ine u Ulici Milutina Barača na Mlaki (Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka) Krov zgrade Ine u Ulici Milutina Barača na Mlaki (Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka)
Na buru nisu imuni ni šleper - jedan se prevrnuo na Grobniku (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL) Na buru nisu imuni ni šleper - jedan se prevrnuo na Grobniku (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)
Zgrada HŽ-a na Žabici (Foto: Boris Kanazir/RadioRijeka) Zgrada HŽ-a na Žabici (Foto: Boris Kanazir/RadioRijeka)
Omišalj - srušeno stablo i uništen kiosk (Foto: Marin Naranđa) Omišalj - srušeno stablo i uništen kiosk (Foto: Marin Naranđa)
Šator na Gatu Karoline Riječke (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka) Šator na Gatu Karoline Riječke (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)
Vatrogasci i ostale dežurne službe neprestano jure gradom (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka) Vatrogasci i ostale dežurne službe neprestano jure gradom (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)
Gužva u Krešimirovoj ulici (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka) Gužva u Krešimirovoj ulici (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)
Skoro prazno parkiralište na Adamićevu gatu (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka) Skoro prazno parkiralište na Adamićevu gatu (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)
Bura ruši i motocikle (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka) Bura ruši i motocikle (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)
Riječka luka (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka) Riječka luka (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)
Stradao je balon bazena na Kantridi (Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka) Stradao je balon bazena na Kantridi (Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka)
Turistički ured u Voloskom (Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka) Turistički ured u Voloskom (Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka)
Stablo u Zvonimirovoj palo je na dva automobila (Foto: Marijana Smajli) Stablo u Zvonimirovoj palo je na dva automobila (Foto: Marijana Smajli)
Foto: Marijana Smajli Foto: Marijana Smajli
Srušeno stablo na Zametu (Foto: Vjeko Alilović/Radio Rijeka) Srušeno stablo na Zametu (Foto: Vjeko Alilović/Radio Rijeka)
Odlomljeni komad krova s obližnje zgrade pao je u dvorište Riječke nadbiskupije (Foto: Tajana Petrović Čemeljić/Radio Rijeka) Odlomljeni komad krova s obližnje zgrade pao je u dvorište Riječke nadbiskupije (Foto: Tajana Petrović Čemeljić/Radio Rijeka)
Gužva u tunelu Škurinje na riječkoj zaobilaznici (Foto: Hana Peharda Hržić/Radio Rijeka) Gužva u tunelu Škurinje na riječkoj zaobilaznici (Foto: Hana Peharda Hržić/Radio Rijeka)
Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka
Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka
Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka
Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka
Srušena dva stabla, Ulica braće Cetina 15, Zamet (Foto: Denis Pellegrini) Srušena dva stabla, Ulica braće Cetina 15, Zamet (Foto: Denis Pellegrini)
Bura naginje brod Dubrovnik u "proključaloj" riječkoj luci (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL) Bura naginje brod Dubrovnik u "proključaloj" riječkoj luci (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)
Foto: Nikola Fanton Foto: Nikola Fanton
Dizalica u Kosima za dlaku je promašila kuću i automobil (Foto: Danijel Malić) Dizalica u Kosima za dlaku je promašila kuću i automobil (Foto: Danijel Malić)
Bura je rušila čemprese na Kozali (Foto: Dasen Komljenović) Bura je rušila čemprese na Kozali (Foto: Dasen Komljenović)
Ulica Ivana Matetića Ronjgova 1-3 (Foto: Kristina Škaro) Ulica Ivana Matetića Ronjgova 1-3 (Foto: Kristina Škaro)
Polomljena reklama na fasadi Robne kuće Ri (Foto: Tajana Petrović Čemeljić/Radio Rijeka) Polomljena reklama na fasadi Robne kuće Ri (Foto: Tajana Petrović Čemeljić/Radio Rijeka)
Bura je jutros odvezala brod u Lencu! Kasnije je vraćen na vez na kojem ga pridržavaju tri remorkera. (Foto: Matko Kezele) Bura je jutros odvezala brod u Lencu! Kasnije je vraćen na vez na kojem ga pridržavaju tri remorkera. (Foto: Matko Kezele)
Pao je električni vod na Belvederu u Ulici F. Prešerna, nemoguće je proći pješke ni automobilom (Foto: Toni Kučić) Pao je električni vod na Belvederu u Ulici F. Prešerna, nemoguće je proći pješke ni automobilom (Foto: Toni Kučić)
Vatrogasci neumorno rade od sinoć u 19 sati, a ovo je snimljeno večeras u 20 sati (Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka) Vatrogasci neumorno rade od sinoć u 19 sati, a ovo je snimljeno večeras u 20 sati (Foto: Korado Vujnović/Radio Rijeka)

Zgrada HŽ-a na žabici (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)

Olujni udari bure zatvorili su riječku zaobilaznicu i Studentski kampus na Trsatu, a gradski promet je gotovo posve bio zaustavljen. Hitne službe pune su posla, više je osoba ozlijeđeno. Najjači udar vjetra na Krčkom mostu: 230 km/h. Mnoštvo porušenih stabala i odnesenih krovova, a dio riječkog zaleđa je bez struje.

Na troje osnovaca u Opatiji srušila se grana sa stabla. Djeca su smještena u bolnicu na Kantridi zbog prijeloma, a teže su stradala dvojica radnika u Marčeljevoj Dragi u Rijeci. Iz riječkog KBC-a mole da građani u bolnice dolaze jedino zbog doista hitnih slučajeva. Odgođeni su i svi pogrebi najavljeni za danas na riječkim grobljima.

Na preporuku župana, većina ravnatelja osnovnih i srednjih škola odgodila je poslijepodnevnu nastavu, a ažurirani popis škola pogledajte ovdjeU opatijskoj  "staroj" školi Volosko, koju pohađaju učenici od 1. do 3. razreda ni sutra neće biti nastave, odlučeno je na sastanku Stožera zaštite i spašavanja Grada Opatije. Odlučeno je i da će dijelovi obalnog puta i park Angiolina ostati zatvoreni dok se ne uklone sve opasnosti za učenike i šetače, poručili su iz Grada Opatija.

Za sav promet zbog orkanskog vjetra zatvorene su riječka zaobilaznica između Orehovice i Škurinja u oba smjera, autocesta A7 Vežica-Draga-Šmrika, autocesta Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera, Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene, Krčki i Paški most. Udari bure od 170 km/h zatvorili su i Studentski kampus na Trsatu. Vjetar je napravio i štetu na limenom krovu školske sportske dvorane na Kozali, ali daljnje opasnosti nema. Zbog porušenih stabala ne može se voziti gradskim prometnicama na kojima su velike kolone, a gradom ne voze ni autobusi.

Na Lošinju, unatoč buri, sretna priča. Na Martinje je rođena Martina, teška 2530 grama, a duga 51 centimetar. Trudnica s otoka Ilovika zaprimljena je tijekom noći u hitnoj pomoći u Malom Lošinju. Najbliže rodilište je u Rijeci, no zbog lošeg vremena, lošinjski zdravstveni tim predvođen ginekologinjom Melitom Mrđen uspješno je obavio porod. I mama Dubravka i mala Martina su dobro, a zanimljivo je da se na Lošinju djeca rađaju  samo tijekom lošeg vremena - posljednja beba bila je rođena lanjskog 25.listopada.

Za sve informacije o stanju na cestama pogledajte internetske stranice Hrvatskog autokluba, a za stanje gradskih i prigradskih autobusa stranice Autotroleja.

Meteoalarm je za područje Rijeke i Kvarnera objavio tzv. crveno upozorenje koje ukazuje na vremenske neprilike koje mogu ugroziti ljudske živote. Stoga danas preporuka da svi koji to mogu, ostanu kod kuće i ne izlaze u grad, a tko mora neka se drži dalje od zgrada i pazi na to što sve bura nosi zrakom - a lete crijepovi, škure, grane...

Noćas su dežurne službe doista imale posla: padala su stabla, kotrljali se kontejneri, bez struje je više mjesta u okolici Rijeke. Posla još uvijek imaju na sve strane, rješavaju se prioriteti, pa su u prometu gužve.

Najjači udar bure izmjeren na Kozali bio je 126 km/h. U riječkoj luci brzina se nije spuštala ispod 80 km/h, a najjači reful dopuhao je brzinom od 136 km/h. Nasred Riječkog zaljeva, na usidrenome kontejnerskom brodu Columbia, zabilježeni su udari od 167 km/h.

Orkanska bura zaustavila je trajekte i sav promet morem, a prema riječima kapetana Daria Glažara iz Lučke kapetanije Rijeka, stradala je jedna ribarica koju je potopio bočni nalet vjetra, no nije bilo težih posljedica, kao ni poziva za traganje i spašavanje na moru. 

Prvo slabljenje bure prognostičke karte najavljuju tek za večeras, poslije 20 sati. Bez struje su i dalje dijelovi riječkog zaleđa, Učke i kvarnerskih otoka.

Meteorolog Ivan Novak objašnjava koje smo sve rekorde danas potukli, Branka Malnar provjerila je posljedice bure na moru, a Boris Kanazir prošetao je Korzom, nošen burom, i pitao Riječane kako se snalaze. U videoprilozima pogledajte kako je bura odnijela vatrogasca i komad krova, snimljeno iz dvije različite pozicije (provjerili smo, vatrogasac nije ozlijeđen):

Komentari