Čabar: kako uložiti 2,7 milijuna kn za sanaciju posljedica ledoloma

Čabar: kako uložiti 2,7 milijuna kn za sanaciju posljedica ledoloma

Čabar (foto: Cvjetko Volf)

Nakon što je Fond solidarnosti Europske unije odobrio potporu za sanaciju šteta od prošlogodišnjeg ledoloma u Gorskom kotaru, najviše će novca, namijenjenog lokalnim samoupravama, biti usmjereno Gradu Čabru, gdje su i zabilježene najteže posljedice. Kako gradska vlast planira uložiti odobrenih 2,7 milijuna kuna?

Novac europskog fonda solidarnosti ogromna je potpora prihodovno skromnom proračunu Grada Čabra i nastojanju da se otklone posljedice na infrastrukturi i objektima za koje je nadležna lokalna samouprava, kaže čabarski gradonačelnik Kristijan Rajšel te dodaje kako će novac biti uložen u ono što su prijavili odmah nakon ledoloma, u zakonskom roku. Dakle, za sanaciju nerazvrstanih cesta koje su u ledolomu stradale rušenjem stabala i stvaranjem klizišta, te koje su potom oštećene izvlačenjem šumske sirovine koja se urušila po tim prometnicama. Dio novca namijenjen je i sanaciji stradalih objekata u gradskom vlasništvu, krovišta i oluka, prema specifikaciji predanoj u prijavi. 

Odobravanjem europskih potpora, potvrđuje gradonačelnik Rajšel, jedan od objekata se neće samo sanirati, već će se tijekom radova u njemu konačno moći urediti i dječji vrtić za cjelodnevni boravak. Udio pomoći Europske unije u ukupnim troškovima sanacije cesta i objekata neće biti zanemariv. 

Fond solidarnosti Europske unije nije svugdje proporcionalno odobravao sredstva. Za ceste je odobreno dvadesetak posto od prijavljenog iznosa, dok je za domove i objekte to doseže devedeset posto. To je izuzetno puno, pa će se njihova sanacija obaviti gotovo bez našeg udjela, rekao je Rajšel. 

Iako planirane radove treba izvesti do kraja listopada, u Čabru vjeruju kako će u zadanom roku posao ipak biti priveden kraju.   

Javlja Nenad Lučić:

Komentari