Čabar: u 2016. godini nastavak ulaganja u vodozaštitu

Čabar: u 2016. godini nastavak ulaganja u vodozaštitu

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Godinama je područje Grada Čabra bio dio Gorskog kotara, gdje su potrebe za ulaganjima u projekte zaštite izvorišta pitke vode bile najveće. U proteklom je razdoblju mnogo toga već poduzeto kako bi se situacija poboljšala.

Projekti uređenja kanalizacijskog sustava i pročistača imaju važno mjesto i u planovima za iduću godinu.  

Prvi na izvedbenoj listi vodozaštitnih zahvata bit će pročistač u naselju Prezid, najavljuje gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel, no on će imati mnogo manju ulogu u zaštiti izvorišta pitke vode čabarskog kraja od projekata koji će dogodine također biti aktualni.

Najbitniji projekti su kanalizacija u mjestu Gerovo te pročistač otpadnih voda naselja Tršće, jer je ono iznad izvorišta Čabranke i takav nam objekt hitno treba. U Gerovu, pak, planiramo i posao cjelovitog uređenja te asfaltiranja mjesta, pa dok ne ukopamo kanalizaciju nemamo što raditi, kaže gradonačelnik Rajšel. 

Za najvažniji objekt zaštite izvorišta pitke vode čabarskog kraja, a riječ je o pročistaču naselja Tršće, dovršena je priprema potrebne dokumentacije, a u iščekivanju njegove izvedbe, ove su godine na sigurnosti vodoopskrbe ipak učinjeni neki pozitivni pomaci izjavio je Rajšel te dodaje kako je naselje Tršće bez pročistača najveći zagađivač vodovodnog sustava.

Međutim u suradnji s Hrvatskim vodama ove godine završen je jedan projekt novog sustava dezinfekcije vode bez upotrebe elementarnog klora sa modernom tehnologijom. Rezultati bi trebali pokazati bolju kvalitetu vode, uz manji rizik za stanovništvo.    

Nakon poduzetih mjera u gradskoj upravi neće stati, pa se, radi nalaženja potrebnog novca, pripremljena dokumentacija za objekt pročistača u Tršću planira kandidirati i za dobitak poticaja iz fondova Europske unije.  

Javlja Nenad Lučić:

        

 

 

Komentari