Čarolije Beča i ove godine u Opatiji

Čarolije Beča i ove godine u Opatiji Čarolije Beča i ove godine u Opatiji
Damir Smerdel (foto: Udruga OKO) Damir Smerdel (foto: Udruga OKO)
Foto: Udruga OKO Foto: Udruga OKO
Foto: Udruga OKO Foto: Udruga OKO

Bečki bal kao vrhunac ove manifestacije (Foto: Grad Opatija)

Koncertom Opatijskog komornog orkestra večeras u hotelu "Royal" počet će tradicionalna opatijska manifestacija Bečki tjedan.

Nakon što je prije dvije godine Opatijski komorni orkestar uveličao svečanost otvaranja Bečkog tjedna u Opatiji u gudačkom sastavu, ove će godine upriličiti puni „simfonijski ugođaj“ u sastavu od gotovo 40 izvođača.

OKO će ovog puta odati počast Beču po onome zbog čega ga svijet najviše prepoznaje, zbog njegova tri velikana: Haydna, Mozarta i Beethovena.

Prvi iz Bečkog trolista će na koncertu biti jedan jedini, Wolfgang Amadeus te njegova uvertira operi „Figarov pir“, a koja će prethoditi prvoj od dvije simfonije koje će zazvučati večeras u raskošnoj dvorani hotela Royal.

Za svoju prvu izvedbu nekog Haydnova djela uopće, OKO će, ne slučajno, izvesti posljednju, briljantnu 104. simfoniju, možda i njegovo najpoznatije djelo, a u čijem finalu veliki „Otac simfonije“ citira jednu hrvatsku narodnu pjesmu „Oj Jelena“ iz Gradišća, odakle je i sam potekao, a koje će time i simbolički spojiti dva grada i dva naroda. Sve će pak kulminirati izvedbom isto tako vedre, ali i monumentalnije Šeste simfonije u F-duru, op. 68 „Pastoralne“, Ludwiga van Beethovena, jedinstvenu po svom karakteru u cjelokupnom autorovom simfonijskom opusu' najavio je Damir Smerdel, koji će po peti puta od osnutka ravnati Opatijskim komornim orkestrom.

Koncert će se povodom svečanosti otvorenja Bečkog tjedna održati večeras s početkom u 19.30 sati u dvorani hotela Royal.

Tijekom Bečkog tjedna bit će održana radionica izrade Sacher torte, radionica "Beč za djecu", Lions klub će organizirati humanitarnu modnu reviju, bit će otvorenje izložbe te koncerti.

Veliko finale Bečkog tjedna je Bečki bal što će biti održan 19. rujna. Cilj ove manifestacije je kvalitetno produženje turističke sezone te je ujedno i izvrsna turistička promocija destinacije.

Program Bečkog tjedna pogledajte ovdje a ovo je program večerašnjeg koncerta:

W. A. Mozart: Uvertira operi „Figarov pir“, KV492

F. J. Haydn: Simfonija br. 104, u D-duru, Hob.I: 104

• Adagio – Allegro

• Andante

• Menuet (Allegro)

• Finale: Allegro spiritoso

*********

L. van Beethoven: Šesta simfonija „Pastoralna“ u F-duru, op. 68

• Allegro ma non troppo (Buđenje radosnih osjećaja pri dolasku na selo)

• Andante molto moto (Scena na potoku)

• Allegro (Veselo druženje seljaka)

• Allegro (Oluja)

• Allegretto (Pjesma pastira – Osjećaji radosti i zahvalnosti nakon oluje)

Komentari