Čelnici Gorskog kotara pred Milanovića s rješenjima

Čelnici Gorskog kotara pred Milanovića s rješenjima

S današnjeg skupa u Vrbovskom (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Lokalni čelnici Gorskog kotara će nakon današnjeg sastanka u Vrbovskom zatražiti susret i razgovor s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Pokušat će ukazati na svoje probleme zbog ukidanja Zakona o brdsko-planinskim područjima, ali i predložiti rješenja koja će Goranima osigurati ostanak u zavičaju i gospodarski razvoj.

U razmišljanjima o budućim zakonskim rješenjima za Gorski kotar, kaže gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, temelj moraju biti pozitivni efekti dosadašnjeg Zakona o brdsko-planinskim područjima. Niz stvari je napravljeno, ističe Mufić i dodaje da rezultati nisu bili zaustavljanje depopulacije i otvaranje novih radnih mjesta, ali na infrastrukturi je mnogo učinjeno.

Od prava kojima bi Gorski kotar svakako trebalo izjednačiti s otocima načelnik Općine Lokve Toni Štimac izdvaja odredbe koje bi se mogle koristiti pri utvrđivanju visine, za Gorane važnog, šumskog doprinosa. U Zakonu o otocima lokalnoj samoupravi pripada 30 posto naknade na koncesijsko dobro. Ako luke, marine i ugostitelji mogu izdržati 30 posto, Štimac ne vidi razloga zašto Hrvatske šume ne bi mogle izdržati 20 posto naknade.

Pitanje šumskog doprinosa načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić želi proširiti i naplatom naknade za korištenje ostalih resursa Gorskog kotara, znači za povećanje šumske, energetske te rente za korištenje mineralnih sirovina. Kauzlarić smatra da je Gorski kotar došao u situaciju da čvrstim zakonom proglasi poseban status da bi privukli gospodarstvenike. Osnova za dokazivanje tog posebnog statusa bit će, rečeno je, nedavno izrađena analiza riječkog Ekonomskog fakulteta o situaciji u Gorskom kotaru. Javlja Nenad Lučić:

Komentari