Centar tehničke izvrsnosti Tesla: kako u Rijeci sačuvati tehničke vještine?

Centar tehničke izvrsnosti Tesla: kako u Rijeci sačuvati tehničke vještine? Centar tehničke izvrsnosti Tesla: kako u Rijeci sačuvati tehničke vještine?
Projekt: CNC stroj (Foto: CTI Tesla) Projekt: CNC stroj (Foto: CTI Tesla)
Projekt: RoboNet edukacijska platforma (Foto: CTI Tesla) Projekt: RoboNet edukacijska platforma (Foto: CTI Tesla)

Projekt drona s četiri motora i propelera (Foto: CTI Tesla)

Neprofitna organizacija Centar tehničke izvrsnosti Tesla, na konferenciji za novinstvo u Rijeci, predstavila je svoj projekt utemeljenja modernog centra tehničke izvrsnosti u Rijeci te pozvala na suradnju Primorsko-goransku županiju, Grad Rijeku i druge gradove.

Taj centar bi, rečeno je, trebao sačuvati industrijske i tehničke vještine koje su još preostale u Rijeci te omogućiti najboljim učenicima i studentima strukovnih škola i fakulteta obuku na najsuvremenijim uređajima, uz pomoć osposobljenih instruktora.

Neprofitna organizacija Centar tehničke izvrstnosti Tesla djeluje u Rijeci dvije godine organizirajući tečajeve, a sad je došla do točke u kojoj treba pomoć institucionalnih tijela, prvenstveno zbog nedostatka stručnog kadra za provođenje planiranih aktivnosti, rekao je predsjednik organizacije Boris Bradarić.

Slični centri u gradovima Europe posluju uglavnom na komercijalnoj osnovi, tvrdi Bradarić, ali u Hrvatskoj se ne može očekivati da polaznici tečajeva - učenici i studenti - samostalno pokrivaju cijenu tečajeva.

CTI Tesla je pokrenuo suradnju sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka kako bi se popularizirala tehnička zanimanja i razvoj početne tehničke izvrsnosti na razini osnovnih škola. Namjera je privući mlade koji već imaju jaku tehničku podlogu, pružiti im modernu tehnologiju i pokazati da mogu steći univerzalno zanimanje, traženo na svjetskome tržištu rada.

Komentari