Centar u Staroj Sušici kao centar svih posebnosti Gorskog kotara

Centar u Staroj Sušici kao centar svih posebnosti Gorskog kotara Centar u Staroj Sušici kao centar svih posebnosti Gorskog kotara
Zamjenik župana P. Mamula, župan Z. Komadina i ravnatelj ŽCPRR D. Šoštarić (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Zamjenik župana P. Mamula, župan Z. Komadina i ravnatelj ŽCPRR D. Šoštarić (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici uskoro s puno više sadržaja (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Primorsko-goranska županija ima ambiciozne investicijske planove za prostor županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici. Tamo je, za osnivače i korisnike, organiziran prvi u nizu Dana otvorenih vrata.

Nakon obilaska Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u Staroj Sušici, župan Zlatko Komadina posjetio je i proizvodne pogone tvrtke Lož Metalpres iz Plešci nedaleko Čabra. Tvrtka sa stotinjak zaposlenih izrađuje širok asortiman  proizvoda od metala i plastike. Dosad je iz županijskih potpora poduzetnicima iskoristila oko 700 tisuća kuna, kojima su subvencionirane kamate na kredite. "Svako radno mjesto je izrazito važno, pogotovo u ruralnim krajevima, i to zbog zadržavanja domicilnog stanovništva te zbog stvaranja nove vrijednosti i ulaganja na takvim područjima", rekao je Komadina.
"Naše kreditne linije su mnogim poduzetnicima osigurale povoljniji kapital da mogu ulagati te tako zadržati radna mjesta i osuvremeniti proizvodni asortiman. Županija subvencionira kamate s četiri posto, a tome u Gorskom kotaru pridodaje i jedan postotak više. U zadnjoj liniji, vrijednoj oko 20 milijuna kuna, imamo dvadesetak korisnika te s time mislimo nastaviti jer vidimo da poduzetnicima to treba, zaključuje župan.

Osim ustanove za poticanje poljoprivrede cijele Primorsko-goranske županije, Centar u Staroj Sušici bi, uz potporu europskih fondova, uskoro mogao postati i glavni razvojni kompleks svih posebnosti Gorskog kotara, najavio je župan Zlatko KomadinaNamjera je napraviti jedan eko-etno natura centar, za poljoprivredu i turizam.

"Tu su planirani projekti autohtone goranske kuće te šetnice prirodne baštine kroz park-šumu. Ovdje se želi razviti i rasadnik, zatim proizvodnja meda, promocija autohtonih, voćnih pića i slično. Plasirali smo taj projekt prema europskim fondovima, ali isto tako, županijska ustanova Priroda želi ovdje pokrenuti i posjetiteljski centar za upoznavanje velikih zvijeri: vuka risa i medvjeda", tumači župan. 

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, kaže ravnatelj Dalibor Šoštarić, od danas će kroz projekt Dana otvorenih vrata, biti još dostupniji korisnicima. Tijekom nadolazećeg razdoblja razvoja vegetacije dani otvorenih vrata događat će se jednom mjesečno.

"Želimo širom otvoriti vrata poljoprivrednicima, obiteljskim gospodarstvima i pravnim službama koje se bave poljoprivredom kako bi mogli dobiti sve potrebne informacije vezane uz proizvodnju", objašnjava Šoštarić. Poslušajte što je u Staroj Sušici zabilježio Nenad Lučić te kako je o autohtonom sortimentu i poticajima za poljoprivrednike Šoštarić govorio u emisiji Tris:

Komentari