Česi odaju počast Janu Palachu, Riječani pamte kako je klub dobio ime

Česi odaju počast Janu Palachu, Riječani pamte kako je klub dobio ime

Spomen ploča ispred riječkog Kluba Palach (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Česi odaju počast studentu mučeniku Janu Palachu koji se spalio 16. siječnja 1969. u ime slobode. Neki tvrde da, na neki način, ta borba traje i danas protiv sadašnjih čeških čelnika, bivših komunista. U Rijeci se podsjećamo kako je ime dobio klub Palach dobio ime.

Dvadesetogodišnji student filozofije na Karlovom sveučilištu u Pragu Jan Palach samospaljivanjem je prosvjedovao protiv sovjetske vojne invazije koja je u kolovozu 1968. ugušila Praško proljeće. želio je pozvati svoje sugrađane da se usprotive gubitku slobode. Zadobio je teške opekotine na 85 posto tijela i umro tri dana kasnije, 19. siječnja 1969. "Čovjek se mora boriti protiv zla kako može", rekao je prije nego je izdahnuo.

Komemoracije u Pragu održavaju se cijelog dana kao i u drugim češkim gradovima, uključujući Melnik, sjeverno od glavnoga grada, gdje je Palach pohađao srednju školu 1963.-1966. Počele su ujutro skupom u dvorištu Karlovog sveučilišta, najstarijeg u središnjoj Europi koje je 1348. osnovao Karlo IV., češki kralj i rimski car.

Spomen ploča bit će otkrivena na mjestu na kojem je stajao Palachov lijes pred kojim su se poklonili deseci tisuća Pražana na dan njegova pogreba, 25. siječnja 1969.

Poslijepodne će se održati drugi skupovi, ponajprije na Vjenceslavovom trgu, kojim dominira impozantna zgrada Narodnog muzeja, ispred kojeg je taj student počinio svoj očajnički čin. 

Osim izložbi o Janu Palachu i drugim mučenicima koji su se spalili u to vrijeme u drugim istočnoeuropskim državama, Pražani su pozvani i na niz konferencija, koncerata i filmskih projekcija te na molitvu u 14:30 sati, kada se Palach polio benzinom i zapalio šibicu. 

"Riječ je naravno o komemoraciji žrtve Jana Palacha, ali i o podsjećanju na činjenicu da su njegovi zahtjevi ponovno aktualni", rekao je Jan Rericha, direktor inicijative Mene Tekel, koja redovito organizira prosvjede protiv totalitarizma i za demokraciju. 

Palach je u svojem manifestu tražio da se odmah ukine cenzuru uvedena nakon sovjetske invazije i zabrani propagandni list "Zpravy" ("Novosti"). "Sloboda izražavanja danas nije u pitanju, nego lažne informacije koje se stalno čuje od nekih naših političara", rekao je Rericha. "Ako netko koči demokraciju, treba se boriti protiv njega. Upravo to je ostavština Jana Palacha", naglasio je. 

Njegova organizacija pridružit će se navečer mimohodu s bakljama kroz središte Praga koji organizira nevladina organizacija "Milijun trenutaka za demokraciju". "To će biti simbolično prenošenje svjetla, drugim riječima naše ostavštine, nas suvremenika Jana Palacha, današnjim studentima", rekao je. 

Nevladina organizacija "Milijun trenutaka za demokraciju" organizirala je zadnjih mjeseci nekoliko prosvjeda protiv predsjednika Miloša Zemana i premijera Andreja Babiša, obojice bivših komunista. Vlada Babiševog populističkog pokreta ANO i socijaldemokrata ČSSD-a dobila je povjerenje parlamenta samo zahvaljujući potpori komunista KSCM-a, nostalgičarima za tim dobom koje je završilo 1989. 

"Ono što je ključno kod Jana Palacha, borba za slobodu i demokraciju, i dalje je aktualno. Treba braniti istinu, treba biti hrabar", rekao je predsjednik te nevladine organizacije Mikulaš Minar, student filozofije i teologije.

Jan Palach se protestno spalio u središtu Praga prije točno pedeset godina. Samo dva tjedna poslije tog događaja omladinski klub u Rijeci dobio je njegovo ime zahvaljujući fotografijama Praškog proljeća koje su snimili riječki studenti. Na tu crticu svjetske i riječke povijesti podsjetio je publicist Velid Đekić, poslušajte: 

Tris: Velid Đekić o Palachu, pripremila Neva Funčić

Komentari