Četiri tvrtke izdvojene iz BI 3. maj pred kolapsom

Četiri tvrtke izdvojene iz BI 3. maj pred kolapsom

Prije nešto više od godinu dana štrajkalo se u TIBO-u, hoće li opet? (Foto: Damir Milčić/Radio Rijeka)

Sindikati četiriju tvrtki izdvojenih iz Brodograđevne industrije 3. maj prilikom privatizacije danas su upozorili na neizdrživo stanje u tim tvrtkama te najavili prosvjede i štrajkove ako se ne nastavi preustroj i ne osigura isplata plaća.

Riječ je o Tvornici motora i dizalica MID, Tvornici industrijske i brodske opreme TIBO, 3. maj - Ugostiteljstvu i 3. maj STM koje nisu obuhvaćene Uljanikovim privatizacijskim planom. Uljanik je preuzeo samo Brodogradilište 3. maj, a ove tvrtke su svoje dionice i poslovne udjele prenijele na tadašnju Agenciju za upravljanje državnom imovinom koja je bila zadužena za kadrovski i financijski preustroj. 

Sindikati su na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili da su se pismeno obratili i premijeru Zoranu Milanoviću, upozoravajući da će organizirati prosvjedne štrajkove ako do 15. ožujka ne dobiju dodatna jamstva za nastavak programa preustroja te isplate plaća do okončanja privatizacije. Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Branko Kužet rekao je da bi se i u te četiri tvrtke trebao provesti preustroj kao što je proveden u privatiziranom Brodogradilištu 3. maj, da bi se morao osigurati novac za tehnološku obnovu, za neisplaćene plaće te za neisplaćene plaće radnicima kojima je otkazan ugovor o radu. Kužet je ocijenio da se država ponaša neprimjereno, ne vodeći brigu o svojoj imovini. 

Neprimjereno je i ponašanje Uljanika i Brodogradilišta 3. maj koji ne podmiruju tvrtkama kćerima dugove. Brodogradilište duguje MID-u 1,8 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za isplatu dviju plaća, a TIBO-u čak devet milijuna kuna, naglasio je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske. 

Najgore stanje je u Tvornici motora i dizalica, gdje nisu isplaćene plaće za siječanj i veljaču, rekla je sindikalna povjerenica u toj tvrtki Bosiljka Zlojutro. 104 radnika koji su u toj tvornici ostali bez posla nisu dobili otpremnine, dodala je. Sindikalna povjerenica istaknula je da Tvornica motora i dizalica ima mogućnost sklapanja novih poslova, ali da je za to potrebno ulaganje u tehnološku obnovu te zaključenje predstečajne nagodbe. Centar za restrukturiranje i prodaju, pravni sljednik AUDIO-a, usprotivio se pokretanju predstečajne nagodbe, kazala je Zlojutro, ocijenivši da se tu tvornicu želi uništiti. Radnici nisu potrebni, ali je potreban prostor i naša ispitna stanica, zaključila je sindikalna povjerenica. Javlja Olga Mandić:

Komentari