Christian Adeler pješači od Njemačke do Japana: Svijetu nedostaje radosti!

Christian Adeler pješači od Njemačke do Japana: Svijetu nedostaje radosti! Christian Adeler pješači od Njemačke do Japana: Svijetu nedostaje radosti!
Christian Adeler (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka) Christian Adeler (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)
Christian Adeler i Marko Filipović (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka) Christian Adeler i Marko Filipović (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)
Sastanak u Gradu Rijeci (Foto: Grad Rijeka) Sastanak u Gradu Rijeci (Foto: Grad Rijeka)

Christian Adeler i Iva Črnjar Ivančan u našem studiju (Foto: Ana Marija Ilić / HRT - Radio Rijeka)

Ponekad najzanimljivije priče dolaze do nas sasvim neobičnim putevima, a jedna od njih započela je ovoga vikenda, kada smo upoznali Christiana Adelera, Nijemca koji od sredine ožujka pješači s jedne na drugu stranu svijeta, u avanturi koju je nazvao "Jedan čovjek - jedan put".

Priča u koju je na prvu čak i teško povjerovati - Christian Adeler u Rijeku je došao pješke iz svoga rodnoga grada Lauchringena u njemačkoj pokrajini Južni Baden, na granici sa Švicarskom, što znači da je hodao gotovo 800 kilometara. Koliko god već to nevjerojatno zvuči, još ćete se više iznenaditi kada vam kažemo da je njegov plan pješačiti skroz do - Japana!

Krenuo je 14. ožujka, na dan koji je za njega poseban jer je rođendan Alberta Einsteina, a putovanje želi završiti na dan otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine. Na svome će putu prijeći više od 16 tisuća kilometara kroz 16 zemalja, a put će trajati 16 mjeseci.

Jedino što sa sobom ima jest ruksak. Zašto on to radi? Evo odgovora: "Tražim radost u samome sebi, a upravo ono što svijetu nedostaje jest to - više radosti. Radio sam dugo u politici, u odnosima s javnošću za lokalne političare, u Njemačkoj u kojoj je sada u centru pažnje migrantska kriza, i ono što sam svakodnevno gledao su velike traume, nepravde, nacionalizam... I to nije način na koji ja želim razmišljati", kaže.

Christian ovim projektom želi poslati poruku da ne postoje granice i nacije te da moramo prihvaćati i uvažavati različitosti. Upravo zato odlučio je stati u Rijeci, a na to ga je potaknula titula Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. i slogan "Luka različitosti".

Na inicijativu Radio Rijeke i posredovanjem naše redakcije, Christian Adeler danas se susreo sa zamjenikom riječkoga gradonačelnika Markom Filipovićem. "Prijateljstvo koje sam u Rijeci osjetio je predivno, to čak nije ni normalno da su ljudi toliko prijateljski raspoloženi. Dali su mi hranu, smještaj, divni su. Čak razmišljam o tome da, ako budem ikada selio, da Rijeka bude grad u kojem ću živjeti. Sretan sam što sam došao ovdje i upoznao ove ljude i vašu kulturu", rekao je Christian.

Iz Grada Rijeke Christianu su dogovorili smještaj i hranu u riječkom hostelu Dharma, što mu je omogućila Udruga Joga u svakodnevnom životu - Rijeka.

Namjerava hodati cijelim putem, a jedino će od Šangaja do Osake, kaže, morati brodom. Do sada je pješice prešao Alpe, i preko Južnog Tirola, Italije, Trsta i Slovenije, došao do Rijeke.

Planira da će put trajati 500 dana. Najčešće spava vani, u svome šatoru, ali zbog tuširanja i pranja odjeće ponekad stane u nekom usputnom hostelu. Iz Hrvatske nastavlja za Bosnu, a zatim ide u Srbiju, Bugarsku i Tursku, gdje završava prvi dio putovanja. Nakon odmora i susreta s prijateljima, kreće u Aziju - najprije u Armeniju i Gruziju, a zatim u Iran. 

"Sa svojim trenerom sam razgovarao o tome hoću li ići u Pakistan, Afganistan i Indiju, što je lijepo jer je to veliko bogatstvo kultura, ali što se političke situacije tiče, nije baš pametno da hodam sâm kroz te države. Stoga ću ići u Turkmenistan, Uzbekistan i Kazahstan, i to ću proći do kraja 2019. godine. U novoj godini ulazim u Kinu, pet i pol mjeseci hodat ću Kinom, u svibnju planiram stići u Shanghai i onda brodom idem u Osaku, odnosno Japan. Do otvaranja Olimpijskih igara moram stići u Tokio. Zaista se nadam da će ovaj plan uspjeti", kaže Christian.

Poslušajte razgovor o ovoj nevjerojatnoj avanturi života:

Christian Adeler: Jedan čovjek - jedan put, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Komentari