Ciklus novoga talijanskog filma uz Sophiju Loren i Sharon Stone

Ciklus novoga talijanskog filma uz Sophiju Loren i Sharon Stone Ciklus novoga talijanskog filma uz Sophiju Loren i Sharon Stone
Naša djeca (Foto: Art-kino Croatia) Naša djeca (Foto: Art-kino Croatia)
Mladi Leopardi (Foto: Art-kino Croatia) Mladi Leopardi (Foto: Art-kino Croatia)
Oprostite što postojim (Foto: Art-kino Croatia) Oprostite što postojim (Foto: Art-kino Croatia)
Zbunjeni i sretni (Foto: Art-kino Croatia) Zbunjeni i sretni (Foto: Art-kino Croatia)

Zlatni dečko: Riccardo Scamarcio i Sharon Stone (Foto: Art-kino Croatia)

U Art-kino Croatia od 13. do 17. siječnja stižu Dani novoga talijanskog filma i donose, između ostaloga, biografski film o Sophiji Loren, izložbu njezinih portreta te još pet novih filmova različitih žanrova, snimljenih 2014. godine.

Ciklus u srijedu u 18 sati otvara dokumentarni film "Žene koje su postale mit – Sophia pripovijeda o Loren", dok će se u atriju Art-kina moći pogledati izložba "Ieri, oggi, Sophia - portreti jedne dive". Sophia Loren govori o sebi kroz izbor materijala iz arhiva Instituta Luce - Cinecittà i talijanske televizije RAI, od pedesetih godina do danas.

Ovo putovanje u otkrivanje mita jedinstvene glumice u cijelosti je izrađeno od dragocjene i rijetke arhivske građe. Dokumentarac autora Marca Spagnolija moći će se, osim u srijedu u 18 sati, pogledati do 17. siječnja u atriju Art-kina na tabletu.

Art-kino Croatia je u osam godina postojanja udvostručio broj posjetitelja, pa ih je lani bilo gotovo 40 tisuća. Osim Ljetnoga kina, krajem prošle godine otvoreno je i Mini art-kino, intimniji i komunikativniji prostor sa samo 24 mjesta za gledatelje, gdje će se održavati TNT programi (Tribina na tribinama) i prikazivati dokumentarni, kratki i eksperimentalni filmovi. U planu je otvorenje filmske knjižnice i medijateke. Moći će se posuđivati knjige o filmu te DVD-ovi s filmovima prikazanima u Art-kinu.

U 19 sati prvoga dana Ciklusa novoga talijanskog filma prikazat će se biografska drama "Mladi Leopardi" o talijanskom pjesniku Giacomu Leopardiju (1798.-1837.), autora Marija Martonea. Rođen u bogatoj plemenitaškoj obitelji, Leopardi je odmalena učio latinski, grčki, hebrejski, aramejski i engleski u očevoj knjižnici. Roditelji su željeli da postane svećenik, no njega je privlačila književnost te počinje pisati prve stihove. Njegov i znatiželjan duh vuče ga u svijet, no kada konačno uspije napustiti roditeljski dom, ne nalazi ni sreću niti zadovoljstvo.

Drama "Naša djeca" redatelja Ivana De Mattea prati zajedničku večeru dva bračna para, a tijekom obroka postaje sve očitije da se iza naizgled neformalnog druženja skriva dublji razlog njihova susreta – njihova su djeca mogući krivci strašnoga zločina... U filmu, između ostalih, igraju Giovanna Mezzogiorno i Alessandro Gassman, a na repertoaru Art-kina je u četvrtak 14. siječnja u 18 sati.

"Zlatni dečko" Pupija Avatija prati Davidea koji radi u reklamnoj industriji, a zapravo želi napisati knjigu. Nakon smrti oca seli u Rim, gdje upoznaje Ludovicu Stern, izdavačicu koja je s njegovim pokojnim ocem dogovarala izdavanje njegove autobiografije. Davide odlučuje napisati knjigu pod očevim imenom. Uloge tumače Riccardo Scamarcio i Sharon Stone, a film igra u petak 15. siječnja u 18 sati.

Komedija "Zbunjeni i sretni" (redatelj: Massimiliano Bruno) pokazuje kako i psihoterapeutima katkad zatreba pomoć. Marcello ima šaroliku skupinu pacijenata: dilera koji pati od napadaja panike, vozača autobusa ovisnog o hrani i majci, nimfomanku koja se zaljubila u Marcella, bračni par koji ne osjeća više međusobnu strast, sportskog komentatora koji ima napadaje bijesa nakon suprugine nevjere, a sam Marcello upada u depresiju nakon vijesti koju dobiva od liječnika... Igra u subotu 16. siječnja u 18 sati.

Posljednji film ciklusa, komedija "Oprostite što postojim", na repertoaru Art-kina je u nedjelju 17. siječnja u 18 sati. Pratimo Serenu koja je se nakon doktorata iz arhitekture vraća u rodnu Italiju. Iako iznimno obrazovana, ne uspijeva naći posao. Odlučuje riješiti problem uz pomoć novostečena prijatelja Francesca s kojim ulazi u neobično partnerstvo. Film je režirao Riccardo Milani, a u glavnim ulogama su Paola Cortellesi i Raoul Bova.

Dani novoga talijanskog filma održavaju se u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Hrvatskim filmskim savezom. O programima Art-kina i sve uspješnijoj riječkoj filmskoj produkciji govori ravnateljica najboljega Art-kina u Hrvatskoj Slobodanka Mišković:

Mišković: Film je medij 21. stoljeća, pripremila Biserka Belić

Komentari