"Crna šuma" gostuje u Rijeci: Hoykin poziv na oprez s vatrom

"Crna šuma" gostuje u Rijeci: Hoykin poziv na oprez s vatrom "Crna šuma" gostuje u Rijeci: Hoykin poziv na oprez s vatrom
Foto: Muzej grada Rijeke Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: HVZ

Izložba fotografija "Crna šuma" Damira Hoyke na svojem putovanju Hrvatskom dolazi i u Rijeku. Serija fotografija nastala je prošle godine, nedugo nakon katastrofalnoga požara na području Trstenika na otoku Pelješcu.

Požari koji su danima gutali sve pred sobom na Korčuli i Pelješcu u srpnju 2015. godine potaknule su fotografa Damira Hoyku da napravi seriju fotografija koju je naslovio Crna šuma. Nedugo nakon požara obišao je katastrofalnim požarom opustošenu šumu na Pelješcu i snimio apokaliptične prizore.

U suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom Hoyka je ovu tragediju odlučio pretvoriti u snažno vizualno upozorenje i tako pomoći da se spriječe veliki požari otvorenoga prostor. Fotografije građanima poručuju do čega sve može dovesti neodgovorno ponašanje i nepažnja s vatrom. Također, ističe Hoyka, izložbom odaje počast vatrogascima koji svojim zalaganjem i požrtvovnošću spriječili još veću katastrofu.

Izložba Crna šuma u Muzeju grada Rijeke otvara se u utorak 6. rujna u 12 sati i ostaje postavljena sve do subote 24. rujna. Na put po Hrvatskoj fotografije Damira Hoyke krenule su iz Varaždina, iz Muzeja hrvatskog vatrogastva i od početka godine bile su postavljena u nizu gradova na obali i u unutrašnjosti.

Komentari