"Crne krabulje" - izložba o bezvremenosti fenomena migracija

"Crne krabulje" - izložba o bezvremenosti fenomena migracija

Foto: MMSU

"Crne krabulje" izložba je što je do 22. veljače postavljena u novom prostoru riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Krešimirovoj ulici. Izložba predstavlja 13 domaćih i stranih umjetnika čiji radovi svjedoče o bezvremenosti fenomena migracija prikazanog u medijski raznolikim formatima.

Izložba "Crne krabulje" postavljena je u sklopu višegodišnjeg europskog projekta "Risk change" koji uključuje različite formate - izložbe, radionice, diskusije i razgovore. Riječ je o drugoj izložbi iz tog projekta, a prva je održana početkom prošle godine u starom prostoru Muzeja u Dolcu 1 pod nazivom "Između tamo i tamo - anatomija privremenih migracija".

Riječ je o izložbi koja se bavila privremenim radnim migracijama, dok "Crne krabulje" tematiziraju neke nuspojave migracijskih procesa koji su uglavnom vezni uz različite ekscese. Kreću se od pojedinačnih, intimnih sudbina do stanja i promjena u samom prostoru ili u društvu.

Video Carlosa Airesa "Sweet dreams are made of this", dva dokumentarna filma Miroslava Mikuljana koji govore o prvom valu odlaska naših radnika na rad u Njemačku ili filmski rad Marianne Christofides "Nedjelje u Nikoziji" o okupljanjima imigrantica s Dalekog istoka na podijeljenom Cipru - samo su neki od zanimljivih umjetničkih radova što se prikazuju u sklopu izložbe "Crne krabulje" kroz koju je posjetitelje ovoga tjedna provela viša muzejska pedagoginja Milica Đilas.

S njom je tom prigodom razgovarao Ivica Vrkić:

Izložba "Crne krabulje", pripremio Ivica Vrkić

Komentari