''Dalmont'' traži koncesiju za Brodogradilište Kraljevica

''Dalmont'' traži koncesiju za Brodogradilište Kraljevica

Foto: Silvano Ježina/Novi list

Tvrtka Dalmont, nekad najveći kooperant Brodogradilišta Kraljevica, od prošle godine ima potkoncesiju na prostoru nekadašnjeg Brodogradilišta. Rado bi širili poslovanje, pa su Ministarstvu mora uputili zahtjev za koncesijom o kojoj bi ovih dana trebala odlučiti skupština vjerovnika, odnosno glavni vjerovnik, država.

Tvrtka Dalmont je sada, uz još tri manja, najveći potkoncesionar na prostoru nekadašnjeg Brodogradilišta Kraljevica. Planiraju nova ulaganja u navoze i zapošljavanje radnika, no uz ugovor o potkoncesiji i dok traje stečaj Brodogradilišta, sve je vrlo nesigurno. Direktor Dalmonta Ivan Ivić tvrdi da bi dobivanjem koncesije mogli investirati, planirati dugoročno zapošljavanje novih djelatnika te nastaviti s ovih 120 koliko trenutno zapošljavaju. 

Radnici tvrtke, zajedno s oko 70 kooperanata, upravo su dovršili remont Jadrolinijinih brodova, a bave se i gradnjom manjih plovila. 

Stečaj u kojem je Brodogradilište Kraljevica od kraja kolovoza 2012. nije zapreka poslovanju jer je na koncesijskom području prodana sva pokretna imovina. Treba prodati još imovinu izvan Brodogradilišta. Stečajna upraviteljica Marija Ružić ističe da se to prvenstveno odnosi na zemljište od oko 17 tisuća četvornih metara u Kraljevici koje treba unovčiti, a za koje interes ne postoji jer nije donesen novi urbanistički plan grada Kraljevice. 

I gradska uprava podupire opstanak brodograđevne djelatnosti na tom prostoru. To će, napominje gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić, omogućiti i novi prostorni plan. 

Rješenje koncesijskog zahtjeva moglo bi se znati u petak za kada je najavljena Skupština vjerovnika, a glavni vjerovnik Država odlučuje hoće li Dalmont nastaviti nove investicije i zapošljavanja na prostoru kraljevičkoga škvera. Poslušajte priču što ju je pripremila Danijela Minić:

Komentari