Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe

(foto: hr.wikipedia.org)

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi na današnji dan.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kad je u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji kodnog naziva Operacija Barbarossa. Time je poništen Ribbentrop-Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile. Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti, te su se iz grada povukli u okolicu - najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu. Ondje su osnovali odred, koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se na današnji dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj SFRJ kao Dan antifašističke borbe slavio se 27. srpnja - Dan ustanka naroda SR Hrvatske - što je bilo povezano s događajima u Srbu, iako je osnutak sisačkog odreda tom danu prethodio više od mjesec dana.

U povodu Dana antifašističke borbe na Spomenik oslobođenja na Delti, u 9 sati, vijence će položiti primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednica riječkog Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac.

Vijence će položiti i izaslanstvo udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke. Predstavnici gradske i županijskih udruga antifašista položit će vijence i na Hreljinu, u 9 sati ispred Doma Kulture.

Na legendarnom Tuhobiću će program posvećen Danu antifašističke borbe početi u 10 i 30.

73. obljetnicu Dana u Lukovu će u 10 sati obilježiti antifašisti Crikvenica, Novog Vinodolskog i Fužina. U bribirskoj šumi osnovan je prvi partizanski vod domoljuba s Crikveničko-vinodolskog područja.  

Komentari