Dan jabuka u Brodu na Kupi: očuvanje autohtonih sorti i tradicije prerade

Dan jabuka u Brodu na Kupi: očuvanje autohtonih sorti i tradicije prerade Dan jabuka u Brodu na Kupi: očuvanje autohtonih sorti i tradicije prerade
Dani jabuka (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Dani jabuka (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)
Dani jabuka (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Dani jabuka (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Dani jabuka (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Danom jabuka u Brodu na Kupi, proteklog je vikenda započeo jesenski dio programa vikend manifestacija Plodovi gorja Gorskog kotara, na kojima, neovisno o količini uroda, kvalitete ne nedostaje, a jedan od razloga sadržajne ponude leži u njegovanju autohtonosti i tradicije

Nešto hladnije vrijeme i dani s jutarnjim mrazom, još su proljetos najavili da bi urod ljetnih i jesenskih plodova mogao biti skromniji nego lani. Potvrdio je to i predsjednik Udruge Kupa Davorin Klobučar, jedan od suorganizatora, proteklog vikenda Dana jabuka u Kupskoj dolini, gdje se čuvaju nasadi autohtonih sorti ove vrste voća, te njeguje tradicijski način njihove prerade.

Mošt se još uvijek izrađuje u drvenoj preši, čija se starost procjenjuje na osamdesetak godina, a kvaliteta završnog proizvoda tumači činjenicom da tijekom proizvodnog procesa tekućina ne dolazi u doticaj s metalom.

Ipak, vremena se mijenjaju, pa su, zbog prerade većih količina jabuka tijekom rodnijih godina, udruge s hrvatske i slovenske strane granice na rijeci Kupi zajedno, preko Europskih fondova, nabavile i suvremenu električnu prešu. Njezina kupnja je svakako dodatni motiv za očuvanje autohtonih nasada voća, a posebno zanimljiva priča vezana je uz veliki voćnjak OŠ Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi.

Naime, svi su učenici aktivno uključeni u rad Učeničke zadruge "Bobovac", koja je nazvana upravo po jednoj od autohtonih jabučnih sorti. Osim brige o voćnjaku, djeca od početka obrazovanja uče i o izradi autohtonih proizvoda, pa su i ove, urodom oskudnije godine, na zalihama imali za ponuditi jabučni ocat, za koji vrijedi pravilo, što stariji - to bolji.

Zbog svega spomenutog za kvalitetu ponude jesenskih manifestacija Plodova gorja Gorskog kotara, nije zabrinuta niti idejna začetnica tog projekta Blažica Sveticki. Gorani su, kako kaže, svjesni činjenice da je vrijeme u nihovom kraju nepredvidivo, a time i količina uroda, pa su događaji osmišljeni tako da se, unatoč čudima prirode, gostima uvijek ima što za ponuditi.

Voća je manje, no prve rujanske kiše su najavile da bi gljivarska sezona, ipak, mogla biti nešto izdašnija. Ljubitelji vrganja i osatalih vrsta to će moći provjeriti već tijekom idućeg vikenda na Danu gljiva, vune i plodova jeseni.

Komentari