Dan Josipa Marohnića: očuvanje iseljeničke baštine bakarskoga kraja

Dan Josipa Marohnića: očuvanje iseljeničke baštine bakarskoga kraja Dan Josipa Marohnića: očuvanje iseljeničke baštine bakarskoga kraja
Šerifska značka Vincenta J. Kruzicha (Foto: Marko Paripović / Radio Rijeka) Šerifska značka Vincenta J. Kruzicha (Foto: Marko Paripović / Radio Rijeka)
Nekadašnji zamjenik šerifa u San Antoniju Vincent J. Kruzich i načelnica Policijske uprave primorsko-goranske Senka Šubat (Foto: Marko Paripović / Radio Rijeka) Nekadašnji zamjenik šerifa u San Antoniju Vincent J. Kruzich i načelnica Policijske uprave primorsko-goranske Senka Šubat (Foto: Marko Paripović / Radio Rijeka)

Hreljin prije dva stoljeća (Foto: Muzej grada Rijeke)

“Iseljeništvo bakarskog kraja” novi je projekt Katedre čakavskog sabora bakarskoga kraja u sklopu kojeg je sinoć u Domu kulture u Hreljinu održan prvi Dan Josipa Marohnića. Marohnić je, među ostalim, bio prvi hrvatski književnik u SAD-u.

josip-marohnic1.jpgJosip Marohnić

 

Josip Marohnić, rođen u Hreljinu 1866., otišao je u Ameriku i tamo, u okviru Hrvatske bratske zajednice, pomagao našim useljenicima. Marohnić je u Pittsburghu pokrenuo list za iseljenike i pomagao našim ljudima da se snađu. O njegovu ugledu govori podatak da ga je primio tadašnji američki predsjednik Woodrow Wilson.

 

Na skupu je predstavljena i knjiga Johna Cenchica, a Katedra je dobila na poklon značku Vincenta J. Kruzicha, umirovljenoga Hreljana koji je bio zamjenik šerifa u San Antoniju u Texasu.

 

Projektom se želi prikupiti i objaviti priče o iseljavanju iz bakarskoga kraja, a Marohnićeva rodna kuća trebala bi postati Dom iseljenika za očuvanje iseljeničke baštine.

 

Jelena Butković razgovarala je s načelnicom PU primorsko-goranske Senkom Šubat koja je značku donijela na Hreljin, a zabilježila je i predavanje povjesničarke Maje Polić, poslušajte:

 

Šerif iz Hreljina, pripremila Jelena Butković

Maja o Marohniću

Preuzmite datoteke

Maja o Marohniću 3,5 MB

Komentari