Dan mimoza: informacijom protiv bolesti

Dan mimoza: informacijom protiv bolesti

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Na dvije lokacije u Rijeci - u Toweru na istočnom i u ZTC-u na zapadnom dijelu grada - te na opatijskoj tržnici danas je tradicionalnom prodajom mimoza osmu godinu zaredom obilježen Dan mimoza, akcija Lige protiv raka PGŽ i Kluba Mirta.

Edukacija - naučite sve što možete, pitajte svog liječnika! Cijepljenje - zaštitite se od bolesti koju uzrokuje HPV Probir - odlazite redovito na ginekološke preglede s Papa-testom

Akcija pod motom Budi zdrav - budi zdrava službeno je završila u 13 sati. Mimoze su rasprodane, a donacije namijenjene radu Lige i kluba žena liječenih od ginekoloških tumora.

Dan mimoza posvećen je važnosti prevencije raka vrata maternice, bolesti koja je u 2012. u Hrvatskoj odnijela 106 života. Od bolesti od koje ne bi trebala oboljeti niti jedna žena iste je godine u Hrvatskoj bilo 320 novih slučajeva.

Glavne poruke Dana mimoza su: Budi zdrava, nauči što sve možeš pitati liječnika, kako se zaštiti od HPV-a te o potrebi redovitog obavljanja Papa-testa. Karcinom maternijce je izlječiv ako se otkrije na vrijeme te su redoviti ginekološki pregledi i testiranja na HPV virus neophodni, a edukacija može spasiti život.

Mimoze brzo nestanu s prodajnih mjesta, ali i edukacijski materijal se podijeli u ogromnim količinama, svake godine, sa zadovoljstvom ističe onkologinja Ira Pavlović Ružić, predsjednica organizacijskog odbora Dana mimoza u Rijeci i Opatiji. Ističe da je nacionalni dan prevencije raka maternice zapravo uvod u europski tjedan posvećen tome. U nizu država odvija se niz popularnih edukacijskih programa te stručnih skupova. 

S Irom Pavlović Ružić razgovarala je Biserka Belić:

Komentari