Dan narcisa: humanitarni podsjetnik ženama na brigu o zdravlju dojki

Dan narcisa: humanitarni podsjetnik ženama na brigu o zdravlju dojki Dan narcisa: humanitarni podsjetnik ženama na brigu o zdravlju dojki
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Dan narcisa u Rijeci će biti obilježen u subotu na Korzu. Od 9 do 16 sati humanitarno će se po 1 kunu prodavati cvjetovi, a prihod je namijenjen kupnji medicinske lutke za vježbu učenika Medicinske škole. U programu će nastupiti Prve riječke mažoretkinje te zborovi Zvir iz Jelenja i Sklad iz Bakra.

Zahvaljujući potpori Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u Udruzi Nada je zaposlena psihologinja te je otvoreno savjetovalište za žene oboljele od karcinoma dojke, članove njihovih obitelji, ali i druge onkološke bolesnike kojima je potrebna pomoć. Radno vrijeme savjetovališta u prostoru Udruge Nada u Ulici Milana Smokvine Tvrdog 5 u Rijeci je od 12 do 16 sati, a moguće je dogovoriti i kućni posjet, rekla je psihologinja Inka Miškulin.

Dan posvećen oboljelima od raka dojke podsjeća žene na potrebu brige za svoje zdravlje, rekla je predsjednica Udruge Nada Ivanka Penko. Zajedno s Udugom Europa Donna Hrvatska, Udruga Nada obilježava Dan narcisa po 21. put. Svake se godine priključuje sve više gradova; u Hrvatskoj ih je ove godine više od 50, a u Primorsko-goranskoj županiji, uz Rijeku, tu su i Bakar, Kraljevica, Novi Vinodolski, Rab, Cres, Vrbovsko, Omišalj i Njivice.

Rak dojke najčešća je maligna bolest koja pogađa žene, a prosječna dob oboljelih je 40 godina. Zahvaljujući senzibilizaciji javnosti o prevenciji i potrebi ranog otkrivanja, broj oboljelih u PGŽ-u se od 2013. konstantno smanjuje. Važni su redoviti samopregledi žena, ali i redovni mamografski pregledi.

Preventivnim programom Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo obuhvaćene su žene u dobi između 50 i 60 godina. Svake dvije godine se pozivaju na mamografske preglede, a slike, zbog preciznije dijagnoze, očitavaju dva radiologa. Pilot-projekt ranog otkrivanja raka dojke započeo je baš u Primorsko-goranskoj županiji još 2004. godine.

Učenici i profesori Medicinske škole u Rijeci su kao volonteri uključeni u sve preventivne akcije udruge žena operiranih od raka dojke, a prihod od ovogodišnjeg Dana narcisa namijenjen je kupovini modela za vježbu. "Medicinske lutke, modeli na kojima se mogu vježbati svi medicinsko-tehnički zahvati - od vađenja krvi, oživljavanja do operacija - koštaju i više od 100 tisuća kuna. Dobro će nam doći pomoć", poručila je profesorica Marija Bukvić te pozvala Riječane da se odazovu Danu narcisa.

Komentari