Dana Budisavljević: Obožavam gledati film s publikom

Dana Budisavljević: Obožavam gledati film s publikom

Dana Budisavljević (Foto: Pixsell)

Art-kino Croatia u Rijeci otvorilo je u petak novu sezonu premijerom igrano-dokumentarnog filma Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević", uz sudjelovanje redateljice i glumaca Alme Price, Vilima Matule, Urše Raukar i svjedoka jednog od tada spašenih dječaka Živka Zelenbrza.

"Dnevnik Diane Budisavljević" dobitnik je Velike Zlatne Arene na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, a govori o zagrebačkoj humanitarki i socijalnoj aktivistikinji koja tijekom Drugog svjetskog rata pokreće i vodi akciju spašavanja i zbrinjavanja više od 10.000 pravoslavne djece iz ustaških logora.

Nakon ovacija riječke publike Dana Budisavljević podijelila je s nama prve dojmove. "Obožavam gledati film s publikom i onda doživjeti ovaj pljesak koji se ponavlja i opet, i opet. To mi daje nadu da još ima dobrote u nama. Naglasila sam na početku da mi je drago što film svoju jesenju turneju počinje baš u Rijeci jer eto, imate ovo predivno Art kino i ekipu kompetentnih i vrijednih ljudi koja ga vodi i mislili smo, ako oni već žele taj film, primjereno je njime otvoriti sezonu. Film će u redovnom programu Art kina biti do kraja rujna, a onda tek od listopada ide u ostatak Hrvatske", rekla je Budisavljević.

Prije projekcije Dana je uputila publiku da zaboravi sve što je do sad čula i čitala o filmu. "Volim to reći ljudima jer su svašta o filmu čitali, a ovo je zapravo jedan jako tih film, koji treba gledati s koncentracijom. Zato tražim od njih da zatvore oči i prepuste se priči koja će ih odvest u neko drugo vrijeme s istinitim događajima", ističe Dana.

"Ja sam, radeći ovaj film ostavila svoje političko opredijeljenje, koje je lijevo, potpuno po strani jer sam htjela ispričati priču o Diani odnosno slijediti njen dnevnik, dakle reći istinu bez predznaka i uljepšavanja, njenu priču, onako kako se dogodila. Nedvojbeno je da su NDH i ustaško zlo, glavno zlo u filmu, ali način na koji su se prema njoj ponijele komunističke vlasti svakako nije pozitivan. Kartoteka joj je oduzeta i ona je gurnuta u zaborav jednostavno zato što kao Austrijanka i pripadnica više srednje klase nije bila podobna. Mislim da danas, 70 godina kasnije, trebamo prestati usklađivati istinu s ukusima pojedinaca, da treba prestat vodit računa o podobnosti i reći jednostavno stvari kako su se dogodile", ispričala nam je Dana.

Na pitanje koliko je zapravo istinita epizoda u kojoj se pojavljuje Stepinac, Dana kaže da se on stvarno pojavljuje u Dianinom dnevniku. "Piše da je nekoliko puta tražila pomoć i bila jako ljuta na njega, misleći da može više, međutim na kraju on ipak pomaže njenu akciju, posebno kod oslobađanja i smještanja 10 000 djece u, tada mali grad Zagreb. Ono što se u filmu vidi je zapravo sublimacija njenih sastanaka sa Stepincem, opisanima u dnevniku", kaže Dana.

Je li moguće da Dana Budisavljević nije čula za Dianu Budisavljević sve do posjete Jasenovcu? "Da, iako su nam imena tako slična ja za tu ženu nikad u familiji nisam čula. Tek poslije sam doznala da je njen muž u nekom dalekom srodstvu s mojom obitelji, ali ona je Austrijanka, udana dvadesetih godina za doktora Julija Budisavljevića i nikakvog krvnog srodstva među nama nema", pojasnila je Budisavljević. S redateljicom Danom Budisavljević razgovarao je Albert Petrović:

Dana Budisavljević: Posebno mi je drago što je film jesensku turneju počeo u Rijeci, pripremio Albert Petrović

Komentari