Danas stiže najiščekivanija knjiga godine: "Vatra i krv" Georgea Martina!

Danas stiže najiščekivanija knjiga godine: "Vatra i krv" Georgea Martina!

Foto: Sanjin Kaštelan / Školska knjiga

Obožavatelji djela Georgea R. R. Martina mjesecima željno čekaju hrvatsko izdanje njegove najnovije knjige "Vatra i krv" – i napokon su dočekali: danas u 18 sati počinje prodaja u svim hrvatskim knjižarama.

George R. R. Martin rođen je 20. rujna 1948. godine u Bayonneu, New Yersey. Magistrirao je novinarstvo, radio na TV serijama "Zona sumraka" i "Ljepotica i zvijer", a početkom 90-ih započeo je pisati serijal nadahnut srednjovjekovnom Engleskom i Ratom ruža. Serijal "Pjesma leda i vatre" pisao je od 1996. do 2011. godine, postajao je sve popularniji i na kraju je prema tome snimljena TV serija "Igra prijestolja" u kojoj je Martin bio producent i savjetnik. Serijal je fenomen nakladništva s prijelaza stoljeća - preveden je na više od 60 jezika i prodan u 70 milijuna primjeraka diljem svijeta. Martin je poznat po dostupnosti obožavateljima, piše svoj Not a Blog, živi s voljenom Parris u Santa Feu, New Mexico, i neumorno piše.

George Raymond Richard Martin planetarno je obožavani pisac, autor serijala  "Pjesma leda i vatre", po kojem je snimljena ultrapopularna televizijska serija "Igra prijestolja", nazvana po prvome od pet romana književnog serijala, objavljenom 1996. godine. U najnovijoj knjizi serijala, "Vatra i krv", autor nas vraća u vrijeme tri stoljeća prije početka iz "Igre prijestolja", što će globalnoj višemilijunskoj zajednici fanova objasniti sve nedoumice - posebice one u zadnjim sezonama TV serije koje su nadrasle knjiški predložak.

Kritika i publika složni su u tome da je "Pjesma leda i vatre" remek-djelo fantasy literature i da je Martin vratio dignitet tome književnom žanru, koji je usprkos silnoj popularnosti - primjerice Tolkienova "Gospodara prstenova" ili serijala o Harryju Potteru ili autora kao što je Guy Gavriel Kay - uvijek pomalo smatran manje vrijednim, gotovo dječjim žanrom. Kako je to Martinu uspjelo?

"Kako su odrastali pisci koji su u djetinjstvu gutali fantasy, tako je odrastao i žanr", tumači urednica hrvatskog izdanja knjige Miroslava Vučić. "Martinovi se junaci ne mogu osloniti na magiju da ih izvuče iz nevolja, nema čarobnih prstenova ni očeva čarobnjaka. Oni su ljudi sa svim ljudskim manama i vrlinama, problemi s kojima se suočavaju tjeraju ih da se razvijaju i postaju bolji (ili lošiji). Likovi koji to odbiju učiniti vrlo se brzo susreću s krajnjim rezultatom nemogućnosti prilagodbe - smrću", kaže Vučić.

"U Martinovu svijetu nitko nije siguran, a pravda nije zajamčena, baš kao i u stvarnom životu. Osim toga, Martin piše herojski, epski fantasy i nudi nam mogućnost identifikacije s junacima - a nama su danas nasušno potrebni pravi heroji, dok nas u stvarnom životu okružuju slabići koji glume heroje, dok voze automobile od milijun eura te kupuju i prodaju nekretnine i tvornice po nezamislivim svotama. Više ćemo o društvu u kojem živimo saznati i bolje ga razumjeti čitajući Martinove fantasy romane nego iz pravih informativnih emisija ili dnevnih novina", govori urednica.

Premda se u romanima pojavljuju zmajevi, vještci i hodajući mrtvaci, Martinovo je pripovijedanje obilježeno realizmom, i nije nimalo milosrdan prema svojim likovima. Zapleti su majstorski vođeni, poput partije šaha, u kojemu i sâm uživa. A iako je riječ o izmišljenom svijetu, opisi običaja, ustroja vlasti i arhitekture vjerni su onima u Srednjemu vijeku, pa se roman može čitati i iz povijesne perspektive, a kritičar The Sunday Timesa nazvao ga je remek-djelom popularnoga povijesnog romana.

Kronika na 716 stranica, koju prenosi učeni meštar iz Citadele, opremljena je s 80 novih crno-bijelih ilustracija znamenitog crtača Douga Wheatleya, a izvrstan hrvatski prijevod, koji donosi i neka zaboravljena jezična bogatstva hrvatskoga jezika iz riznica starih majstora poput Marulića, Držića i Mažuranića, potpisuju Vladimir Cvetković Sever i Marko Kovačić.

Još mnoštvo zanimljivosti o knjizi, serijalu i njezinom autoru poslušajte u razgovoru s Miroslavom Vučić:

Vatra i krv, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari