Dani prijatelja knjige: "Književno pero" Makedoncu Petku Šipinkarovskom

Dani prijatelja knjige: "Književno pero" Makedoncu Petku Šipinkarovskom

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Deveti međunarodni festival književnosti Dani prijatelja knjige počinje u četvrtak u Rijeci u organizaciji Hrvatskoga književnog društva. Održavat će se na nekoliko gradskih lokacija, a bit će dodijeljen niz nagrada.

Nagrada Književno pero dodijelit će se makedonskome književniku Petku Šipinkarovskom za predanost u povezivanju udruga, društava, pojedinaca umjetnika u regiji te dugogodišnje književno stvaralaštvo. Kako je na konferenciji za novinare istaknuo Valerio Orlić iz HKD-a, Šipinkarovski je posebno značajan zbog uloge u pokretanju i organizaciji susreta pjesnika u Strugi u Makedoniji.

Dobitnici godišnjih nagrada Književno pero za izdanja HKD-a su Ana Dudić za privijenac Satkana od ljubaviNataša Butinar za dvojezični prvijenac Bijeli slon Elefante biancoNikola Šimić Tonin za roman Don VojvodaDijana Uherek Stevanović za zbirku poezije Nesavršena i Anđelka Korčulanić za Na vihoru ljubavi, kao knjigu godinu u nakladi HKD. Dobitnici nagrada za izdanja drugih nakladnika su Biljana Milovanović i Boris Jovanović Kastel.

Predsjednik HKD-a Ernie Gigante Dešković rekao je da će na četverodnevnom festivalu sudjelovati stotinjak sudionika iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske i drugih europskih zemalja. Predstavit će se knjige Abdurahmana Halilovića, poema Srebrenički kodirani kadrovi smrti Nikole Šimića Tonina, Peti element makedonske književnice Violete Sekovske, dvojezične knjige Srđana Duhovića Život u sjeni Život vo senka. Bit će predstavljena i djela dobitnika nagrada Književno pero.

Hrvatsko književno društvo predstavit će 14. broj svoga časopisa Književno pero, u kojem su tekstovi autora iz 14 zemalja. Ernie Gigante Dešković istaknuo je težnju HKD-a da u svoje djelovanje, te posebno u provedbu festivala Dani prijatelja knjige uključi udruge nacionalnih manjina na području Rijeke te osnovne škole.

Tako će na haiku susretu Borivoj Bukva, koji se ove godine u sklopu festivala održava prvi put u znak sjećanja na ove godine preminuloga riječkog haiku pjesnika, svoje pjesme predstaviti učenici riječke Osnovne škole Donja VežicaPrilog je pripremila Lea Domijan Fišter:

Komentari