Danijela Vlašić: Kvarner je u lipnju najtopliji dio Hrvatske

Danijela Vlašić: Kvarner je u lipnju najtopliji dio Hrvatske

Foto: Pixsell

Od prvih deset dana lipnja, čak je sedam bilo vrućih, kaže Danijela Vlašić, meteorologinja Pomorskoga meteorološkog centra u Rijeci – a toliko ih je lani bilo u cijelom lipnju. I danas se, unatoč buri, očekuju temperature iznad 30°C, a i protekla noć je također bila vruća - izmjerena su 22°C.

Meteorološki vrući su dani topliji od 30 stupnjeva i noći iznad 20, pojašnjava Danijela Vlašić i dodaje da je trenutni uzrok vrućine prostrana azorska anticiklona koja se proširila na veći dio Sredozemlja, uz topli zrak koji je u visini pristizao iz Afrike.

Vrućine stižu sve ranije. Već je i ovaj svibanj bio vruć, a mjerenja pokazuju da od 2000. godine temperature u Rijeci rastu. Sada su stalno više od prosjeka, koji se računa na trideset godina, prema podacima od 1961. do 1991.,kaže Vlašić.

Nekada su vrućine u svibnju bile izuzetak - zavrućilo je tako na jedan dan 1953. i 1957. godine. No najtopliji lipanj u Rijeci bio je 2003. godine, kada je Rijeku posjetio papa Ivan Pavao II. i kada su zabilježena čak 23 vruća dana i 18 vrućih noći. Godina 2005. i 2006. bilo je po 11 vrućih lipanjskih dana, a 2013. njih trinaest. 

Najtopliji dan u Rijeci bio je 19. srpnja 2007., kada je izmjereno 40 Celzijusovih stupnjeva.

Kvarner je ovog lipnja, uz zaleđe Dalmacije, bio najtoplija regija u Hrvatskoj i pokazuje se da je u lipnju tome tako, dodaje Vlašić.

Čeka li nas vruće i suho ljeto? Još se ne može sa sigurnošću prognozirati, no izvjesno je da nas očekuje manje oborina i više temperature od prosjeka, prognozira meteorologinja. Kratkoročno, prognoza je izvjesna - u nedjelju nas očekuje osvježenje i kiša!

Poslušajte razgovor s Danijelom Vlašić:

Komentari