"D'Annunzijeva mučenica": 16 mjeseci povijesti Rijeke iz perspektive žena

"D'Annunzijeva mučenica": 16 mjeseci povijesti Rijeke iz perspektive žena "D'Annunzijeva mučenica": 16 mjeseci povijesti Rijeke iz perspektive žena
S današnje konferencije za novinare (Foto: Rijeka EPK 2020) S današnje konferencije za novinare (Foto: Rijeka EPK 2020)

Djevojčica s arditima u Rijeci (Foto: Rijeka EPK 2020)

"D'Annunzijeva mučenica" naziv je prve značajne izložbe u okviru programa Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020. Otvara se u četvrtak 12. rujna u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja, na stotu obljetnicu D' Annunzijeva upada u Rijeku.

"D'Annunzijeva mučenica" prva je značajnija izložba u okviru programa Rijeke - Europske prijestolnice kulture 2020. Izložba će donijeti tumačenje D'Annunzija iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa, dio je EPK tematskog izložbenog ciklusa o granicama i sastavni dio programskog pravca "Doba moći".

Donosi specifičan pogled na 16 mjeseci riječke povijesti iz perspektive žena koje su u to vrijeme živjele u Rijeci, koje su iz Italije s D'Annunzijem došle u Rijeku i onih koje su mu bile ljubavnice. Autorice izložbe su Tea Perinčić i Ana Marija Milčić, a dizajn potpisuju Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.

Poslušajte što o izložbi kaže direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić te što je o izložbi zabilježila Lea Domijan Fišter:

D'Annunzijeva mučenica, pripremila Lea Domijan Fišter

Višnić: Što Rijeka ima danas za reći Europi?, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari