Dario Abram: Zbirka pjesama je okupljalište ljudi

Dario Abram: Zbirka pjesama je okupljalište ljudi Dario Abram: Zbirka pjesama je okupljalište ljudi

Dario Abram (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)

Kakav je osjećaj imati pred sobom svoju prvu zbirku pjesama? Mladi riječki autor Dario Abram kaže - izvanredan, a promocija je u utorak 3. ožujka u knjižari Ribook.

"Svaki je pjesnik vlasnik recepta za bol", kaže prvi stih pjesme pod rednim brojem XIII u debitantskoj zbirci Prostori koje izbjegavam 24-godišnjeg Darija Abrama, profesora hrvatskog i engleskog jezika. Mala crna knjižica, oblikovana poput bilježnice - autor ovitka i prijeloma je Krešimir Vogrinc - sadrži ukupno 25 pjesama nastalih u razdoblju od tri mjeseca, a objavila ju je riječka Udruga ParNas.

Put do prve tiskane zbirke pjesama nije bio dug ni težak, kaže Dario i propisuje recept za sve mlade autore željne afirmacije: pošaljite svoje radove, pjesničke ili prozne, na recenziju. To je prvi korak pri kojemu ne treba biti previše samokritičan, savjetuje i dodaje da je on svoje radove poslao nakon dugotrajnog nagovaranja od strane prijatelja, obitelji i onih koji su se s njegovim radom upoznali najviše putem platforme Književnost uživo.

Osim intimističke poezije, u Darijevoj "bilježnici" naći ćete i 25 poetičnih ilustracija koje su također njegovih ruku djelo. A iako je objavljena u biblioteci Crno nam se piše i doista je sve u njoj crno na bijelom, ilustracija uz pjesmu broj XII u sebi ima jedno malo crveno srce. "Kao znak nade", kaže autor, koji od svojih čitatelja traži sudjelovanje u dovršavanju zbirke.

Naime, nakon zadnje pjesme čekaju nas dva prazna papira - jedan za crtanje, a drugi, na vrhu kojega je broj XXVI, za našu vlastitu pjesmu. I onda bi jednog dana Dario volio prikupiti te pjesme svojih čitatelja - a sudeći prema nakladi knjige, moglo bi ih biti ravno stotinu, sasvim dovoljno za još jednu zbirku.

Koji su to prostori koje izbjegava, kome je zbirka posvećena i kako je nastajala, saznajte na promociji knjige 3. ožujka u Ribooku u 19 sati i poslušajte u razgovoru s Darijom Abramom:

Komentari