Darko Čargonja: 30 godina života sa zborovima

Darko Čargonja: 30 godina života sa zborovima Darko Čargonja: 30 godina života sa zborovima
Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka
Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka
Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka
Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka

Maestro Čargonja (Foto: Anito Jelović / Radio Rijeka)

50 godina života, 40 godina aktivnog bavljenja glazbom i 30 godina rada sa zborovima proslavio je maestro Darko Čargonja obljetničkim koncertom u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Pitali smo ga zašto voli zborove?

Darko Čargonja je još kao desetogodišnjak bio član Limene glazbe Trsat gdje je svirao najprije udaraljke, a kasnije 1. fligornu. Bio je član ratnog orkestra hrvatske vojske, povremeno je svirao i u orkestru HNK Ivana pl. Zajca. Imao je svoj band u kojem je svirao klavijature, jedan je od osnivača Riječkog zabavnog orkestra u kojem svira trubu, a na festivalima MIK i Melodije Kvarnera bio je dirigent festivalskog orkestra. 

Potekao je iz obitelji glazbenika: otac Ivo bio je dugogodišnji voditelj Gradske glazbe Trsat, član orkestra riječke Opere, pa je Darko od malih nogu bio u pjesmi, svirci i notama. Završio je srednju glazbenu školu u Rijeci kao instrumentalist, trubač, da bi na Pedagoškom fakultetu u Puli završio teoretski smjer glazbene kulture. Imao je, kaže, veliku čast učiti i od naših velikih domaćih skladatelja KaplanaZlatićaMilotija i Prašelja.

Još kao student, s 20 godina, bilježi prve nastupe sa zborom "Josip Žeželić Nandov" Čavle. Od 1987. vodi Mješoviti pjevački zbor Hreljin s kojim je ostao pune 24 godine i s kojima je imao puno zapaženih nastupa i nagrada i izvan granica Hrvatske. Osim rada sa zborovima okušao se i kao dirigent limenih glazbi, vodio je dvije: Marinići i Spinčići. Od 2011. je s Mješovitim pjevačkim zborom "Ronjgi", čiji je osnivač i voditelj-dirigent.

Veliko znanje i ljubav za glazbu prenio je mnogim naraštajima kao nastavnik glazbne kulture u osnovnim školama Nikola Tesla, Vitomir Širola Pajo u Viškovu i Božo Vidas Vuk na Hreljinu te u CUO Trgovinskih i tekstilnih kadrova. Deset godina proveo je u Primorsko-goranskoj županiji kao savjetnik za kulturu u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, a bio je i glazbeni urednik na Hrvatskom radiju Radio Rijeci.

Početkom ljeta 2004. godine dolazi u Ustanovu Ivan Matetić Ronjgov kao stručni voditelj za glazbene i manifestacijske djelatnosti i suradnik maestra Dušana Prašelja, a od srpnja 2008. godine, pa sve do danas ravnatelj je te Ustanove koja njeguje domaći melos i čuva glazbene korijene. Nedavno je izabran i za potpredsjednika Čakavskog sabora, gdje je dugi niz godina bio član Upravnog odbora.

Na obljetničkom koncertu bilo je mnoštvo dragih prijatelja i zaljubljenika u vokalni glazbeni izričaj, a kako se osjećao slavljenik poslušajte:

Čargonja: treba ostati zaigran, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari