Darko Jurković Charlie - povratak kući nakon višednevne turneje po Kini

Darko Jurković Charlie - povratak kući nakon višednevne turneje po Kini

Darko Jurković - Charlie i Mario Lipovšek Battifiaca (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Jedan od naših najuglednijih i najzanimljivijih jazz gitarista Riječanin Darko Jurković - Charlie vratio se prije nekoliko dana iz Kine gdje je sudjelovao na The Silk Road International Art Festivalu. Bio je to povod za ćakulu s Mariom Lipovšekom Battifiacom.

Darka Jurkovića - Charliea nije potrebno posebno predstavljati. Istaknuti riječki jazz gitarist poznat je po tome što svira dvije gitare odjednom. Koristeći "two hands tapping" tehniku, svirajući na dvije gitare Darko zadivljuje publiku i žirije. Dobitnik je osam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitaristu i Nagrade Porin 2005. za najbolju instrumentalnu izvedbu i 2015. za najbolji jazz album zajedno sa pijanistom Matijom Dedićem. 

Prije nekoliko dana vratio se s višednevne turneje po Kini. Poziv je stigao od The Silk Road International Art Festival. Nastupili su umjetnici iz raznih zemalja. Darko je predstavio Hrvatsku. Nastupio je na više od 20 koncerata koji su se održali u raznim regijama i gradovima.

Bilo je to vrlo lijepo iskustvo. Jazz scena u Kini počela se razvijati, Kinezima je to nešto novo. Imaju novaca pa si mogu priuštiti workshopove i naučiiti sto je to jazz i poslušati najbolje jazz umjetnike, kaže Darko koji je nastupio na fakultetima, na stadionu pred 5 tisuća ljudi. Prvi put sam svirao jazz sam pred toliko ljudi, izjavio je riječki gitarist koji se nikako nije mogao naviknuti na visoke temperature, maglu i smog. Nadisao sam se lošeg zraka, ispričao je Darko koji se nada kako će se vratiti u Kinu te nastupiti u Pekingu i Šangaju. 

Tijekom današnje "ćakule" s našim Mariom prisjetio se djetinjstva na Mlaci, studija violine, kako je počeo svirati gitaru kao samouk i kako u mladim danima nije volio jazz. Ma tko to sluša, govorio je mladi Darko koji tada nikad nije mislio da će se jednog dana baviti baš jazz glazbom.

Poslušajte današnji obed:
 

Komentari