Davor Rostuhar sam kreće na Južni pol: "Želim ostvariti svoje snove!"

Davor Rostuhar sam kreće na Južni pol: "Želim ostvariti svoje snove!" Davor Rostuhar sam kreće na Južni pol: "Želim ostvariti svoje snove!"
1200 kilometara od Antarktike do Južnog pola (fotografiju ustupio Davor Rostuhar) 1200 kilometara od Antarktike do Južnog pola (fotografiju ustupio Davor Rostuhar)

Davor Rostuhar u riječkoj luci (Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka)

Davor Rostuhar odlučio je krenuti u veliko istraživanje svijeta. Riječ je o samostalnoj ekspediciji od obale Antarktike do Južnog pola. Hodat će 50 dana na temperaturi koja može pasti i do -40°C. Svu opremu, hranu i šator mora vući sam, bez pomoći vanjske energije, životinja i drugih ljudi.

"Već 16 godina putujem po cijelom svijetu, išao sam biciklom do Egipta, dva puta motorom po Africi, pohodio sam niz ekspedicija po džunglama i planinama. U zadnje dvije godine bavim se polarnim ekspedicijama; bio sam pet puta na Arktiku, od Sibira preko Norveške do Grenlanda. Tako sam se pripremao za kulminaciju, odnosno, za ovu prvu ekspediciju na Južni pol", kaže Davor Rostuhar

Na pitanje zašto se upušta u takve pothvate, kaže da putuje jer na taj način slavi život. "Život je kratak i dragocjen, ja sam vrlo rano shvatio da ga želim iskoristiti do maksimuma. Nema puno vremena, želim živjeti svoj san. Tako radim i za osobni rast, ali i pozitivno doprinosim društvu. Sve to skupa, pronašao sam s devetnaest godina u formi putovanja", opisuje Rostuhar.

O strahovima govori vrlo otvoreno. "Strah može biti čovjekov prijatelj i neprijatelj. Naravno da me strah, ali treba znati s kojim strahovima se možete suočiti, a koji su nepopravljivi i koje treba izbjegavati", govori Davor. 

"Krećem u 11. mjesecu, idem na Južni pol, na ekspediciju od obale Antarktike do Južnog pola. To je 1200 kilometara koje trebam proći na skijama i pješice. Idem sam, bez dostave hrane, sve vučem na saonicama koje u startu imaju 130 kila; ne koristim vanjsku energiju ni pomoć životinja i ljudi”, opisuje Rostuhar. 

Projekt "Usudi se sanjati" predstavio je prošloga tjedna u Rijeci, a na pitanje kako ostvariti svoje snove, Davor kaže: "Ja nisam onaj koji će govoriti o američkim metodama 'kako ostvariti san u tri koraka'. Mislim da je to dugačak i težak put, ali je moguć. To je jedini put koji nas može učiniti potpunima i sretnima."

Kako bi i dalje ostvarivao svoje snove te pridonio tome da Hrvatska uđe u klub najuspješnijih zemalja u ekspedicijama na Južni pol, Davoru treba podrška. Pokrenuo je crowdfunding kampanju pomoću koje želi prikupiti sredstva potrebna za ostvarenje ove vrlo skupe ekspedicije. Sve detalje o ekspediciji, kao i informacije i podatke za financijsku pomoć, možete pronaći na ovoj mrežnoj stranici. Poslušajte razgovor s Davorom Rostuharom:

Polarni san Davora Rostuhara, pripremila Matea Krmpotić

Komentari