Defibrilator u Ravnoj Gori - prvi dislocirani u Gorskom kotaru

Defibrilator u Ravnoj Gori - prvi dislocirani u Gorskom kotaru Defibrilator u Ravnoj Gori - prvi dislocirani u Gorskom kotaru
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

U manjim sredinama Gorskog kotara, poput Općine Ravna Gora, dostupnost hitne medicinske pomoći posebno zimi zna biti vrlo otežana. Zato je kroz akciju „Minute u životu čine razliku“, Udruga „Veliko srce, malom srcu“ uspješno je privela kraju prikupljanje doniranog iznosa od 25 tisuća kuna.

Tim sredstvima je u Ravnoj Gori kupljen automatski vanjski defibrilator, važan kod reanimacije osoba pri srčanom zastoju. Iako je Udruga „Veliko srce, malom srcu“ nositelj akcije voditelj njezine podružnice u Primorsko-goranskoj županiji Ivica Krmpotić ne dvoji kako je kupnja defibrilatora u prvom redu lijepa priča o pojedinačnoj upornosti koja je potaknula humanitarnu reakciju zajednice. 

Udruga je pokrenula akciju s Martinom Hlača, koja je s područja Općine Ravna Gora, a ona je okupila poduzetnike, lokalnu samoupravu i turističku zajednicu. Na taj način su prikupili novac i nabavili uređaj, koji je jako važan za stanovništvo. 

No i kupnja defibrilatora u Ravnoj Gori, potvrđuje nositeljica akcije Martina Hlača, je ponajprije je bila motivirana potporom djeci i mladima s uređenom srčanom manom. Ima takve djece, a zasad ih je, koliko znamo, u Ravnoj Gori troje. Na žalost bilo je i smrtnih slučajeva kod mladih ljudi, gdje srčane mane nisu bile otkrivene. Mladi životi su bili u pitanju, rekla nam je Martina Hlača

Defibrilator će u Ravnoj Gori biti pohranjen kod vatrogasaca te time dostupan 24 sata. Uređaj je prilagođen ljudima koji ne moraju biti vrhunski medicinski profesionalci. Osobe mogu proći kratak tečaj i osposobiti se kako bi preko uređaja organizmu isporučile jedan elektro šok i tako spasile nečiji život dok ekipa hitne pomoći ne stigne na mjesto događaja. 

Nakon sudjelovanja u kupnji, Općina Ravna Gora preuzela je i obvezu održavanja dragocjenog uređaja. Javlja Nenad Lučić: 

Komentari