Delničane više ne uznemiravaju neugodni mirisi iz dimnjaka

Delničane više ne uznemiravaju neugodni mirisi iz dimnjaka Delničane više ne uznemiravaju neugodni mirisi iz dimnjaka
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Od početka mandata aktualnog saziva Gradskog vijeća Grada Delnica, utjecaj tvrtke za proizvodnju peleta "Energy Pellets" na okoliš bila je redovita tema vijećničkih rasprava, od kojih je jedna održana i s vlasnicima tvornice. Učestali kontakti u posljednje vrijeme daju rezultate.

Mještani kuća u neposrednoj blizini delničke tvornice peleta tijekom vjetrovitih su se dana najviše žalili na neugodan miris iz tvorničkog dimnjaka, no njegova je visina nedavno povećana i vidljive su promjene na bolje, tvrdi gradski vijećnik Franjo Jakovac.

"Nakon podizanja visine dimnjaka, kvaliteta života je neusporedivo bolja nego ranije. Dim se više ne spušta do tla, već se diže iznad krovova kuća. Trebamo i dalje poticati rješavanje problema buke i prašine", rekao je Jakovac.

Iz uprave tvrtke "Energy Pellets" stiže tek kratka potvrda kako će nakon probnog rada vidjeti hoće li na dimnjaku biti potrebne dodatne nadogradnje, a informaciju potvrđuje i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

"Tijekom neposredne komunikacije s vlasnikom rečeno mi je da se razmatra mogućnost podizanja visine dimnjaka za dodatna 4 metra. Time bi vjerojatno bili riješeni svi problemi od izlaznih para, na koje su se žalili stanovnici", najavio je Knežević.

"Vlasnici najavljuju daljnje unaprjeđenje tehnološkog procesa proizvodnje, uvođenjem nekih inovacija. Možda bi uz sve to trebalo razmisliti o postavljanju dodatne zidne i druge izolacije", kažu u delničkoj peletirnici o problemima vezanim uz prašinu i buku.

Rješenja nekih problema, poput prolaska teških kamiona gradskim ulicama i izgradnje prometne zaobilaznice izvan naselja, morat će ponuditi i lokalna samouprava, no to je tema za neku drugu i mnogo opsežniju priču. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Ekološki pomaci u Delnicama, pripremio Nenad Lučić

Komentari