Delnice slave blagdan zaštitnika i - čekaju bolji zakonski okvir

Delnice slave blagdan zaštitnika i - čekaju bolji zakonski okvir Delnice slave blagdan zaštitnika i - čekaju bolji zakonski okvir
Novinar i sportski djelatnik Ivica Kovačević dobitnik je nagrade Grada Delnica za životno djelo (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Novinar i sportski djelatnik Ivica Kovačević dobitnik je nagrade Grada Delnica za životno djelo (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)
Detalj sa svečane sjednice (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Detalj sa svečane sjednice (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Delnice u blagdanskom i slavljeničkom ruhu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Delnice višednevnim programom slave blagdan gradskog i župnog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja. Za doprinos razvoju Delnica nagradu za životno djelo primio je ugledni novinar i sportski djelatnik Ivica Kovačević.

Uoči Dana antifašističke borbe izaslanstvo Grada Delnica je uz spomen obilježja položilo vijence. Uz blagdan gradskog zaštitnika na Trgu goranskih šumara i drvara otkrivena je skulptura nazvana "Delnički snježni rekordi", dok je svečana sjednica Gradskog vijeća i ove godine bila prigoda za osvrt na dosadašnje i najavu budućih aktivnosti lokalne samouprave.

Spremnost države na decentralizaciju jedno je od ključnih pitanja opstojnosti krajeva poput Gorskog kotara, naglasio je na svečanosti predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran Bukovac. Govoreći o delničkim proračunskim problemima upozorio je da više od 56 posto proračuna ovisi o donacijama i drugim oblicima pomoći sa strane.

"Činjenica je da su Grad Delnice i cijeli Gorski kotar iznimno financijski stradali zbog centraliziranog načina vođenja fiskalne politike", zaključio je Bukovac.

Unatoč teškoćama, naglasio je potom gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, u gradu ni ove godine nisu izostala ulaganja u komunalni i druge segmente životnog standarda, no najvažniji posao tek predstoji, a osnovni naglasak bit će na stvaranju svih potrebnih infrastrukturnih uvjeta i proračunskih olakšica za razvoj gospodarstva.

"Međutim, ključan potez mora povući država kroz novi zakonodavni okvir za brdsko-planinska područja kako bi se goranski poduzetnici, sadašnji i budući, izjednačili u konkurentnosti s ostalim dijelovima zemlje", zaključio je Knežević dodavši da bi upravo to trebao biti odlučan motiv postojećim poduzetnicima da opstanu i razvijaju se, a novima da dođu i investiraju u Grad Delnice i Gorski kotar. Poslušajte:

Dan Grada Delnica, pripremio Nenad Lučić

Komentari