"Demon školske knjižnice": mladi čitatelji traže nastavak

"Demon školske knjižnice": mladi čitatelji traže nastavak

Naslovnica romana (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Po školskim hodnicima mlađi tinejdžeri već neko vrijeme bruje o jednom izdanju Algortima naslovljenom "Demon školske knjižnice". Autorica romana je Riječanka, profesorica engleskog i hrvatskog, kojoj je to prvi objavljeni tekst.

Morea Banićević je profesorica engelskog i hrvatskog koja trenutno radi na jednoj dužoj zamjeni, predaje engleski u Osnovnoj školi Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji. Priznala je da puno piše, ali za svoju dušu. "Demon školske knjižnice" je istovremeno njen prvi objavljeni roman i prvi tekst pisan za mlade čitatelje. 

Ukratko, šesteročlana družina prepoznatljivih tipova, posebno ako imate dvanaestak godina i sjedite u razredu prosječne veličine dvadesetak učenika, u jednoj od knjiga posuđenih iz školske knjižnice pronalazi neobičnu poruku koja upućuje na novu knjigu s novom porukom. Niz poruka i knjiga vodi do vrata skrivenih u grmlju, portala koji vodi u fantastičan svijet. Na istoj lokaciji, jedna nad drugom, bilo je izgrađeno nekoliko knjižnica, a sve su, osim najnovije, izgorjele u požarima. Požare uzrokuje demon koji svoju demonsku draganu može oživjeti samo ako na jednom mjestu skupi sedam mladih duša. Naravno da je družina pobijedila demona, ali kako - to vam nećemo otkriti. 

Malo dječje avanturističke družine, malo detektivskog posla i malo fantastike, skupljeno je u jednu cjelinu koju mladi čitetelji ocjenjuju odličnom. Upravo na njihov zahtjev Banićević je napisala i nastavak koji čeka neki sretan trenutak za objavljivanje. Pisanje romana za djecu za Moreu je bilo neobično iskustvo, a zašto, poslušajte: 

Morea Banićević: kada poglavlja sama "teku", pripremila Tatjana Sandalj

Komentari