Deset godina kultne predstave: "Turbofolk (Ri-Loudid)"

Deset godina kultne predstave: "Turbofolk (Ri-Loudid)"

Foto: HNK Zajc

Izvedbom kultne, višestruko nagrađivane predstave riječkog HNK Ivana pl. Zajca "Turbofolk (Ri-Loudid)", u ponedjeljak, 18. lipnja, u 20 sati, u HNK Zajcu bit će obilježeno deset godina njenog izvođenja. Ansambl je izvedbu posvetio preminuloj Andreji Blagojević.

Prema želji glumačkog ansambla, predstava je posvećena prerano preminuloj kolegici, dramskoj prvakinji Andreji Blagojević koja je igrala u originalnom glumačkom postavu: "Postoje neke predstave i rad na njima, koje se urežu u kolektivnu svijest njenih sudionika i ostanu tako zaključane u srcima i sjećanju. Turbofolk je jedna od njih. Kad god je igramo, s nama si. Tvoj duh je među nama jer znamo koliko si je voljela i s koliko ljubavlji igrala."

U obljetničkoj predstavi igraju Olivera Baljak, Anastazija Balaž, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Giuseppe Nicodemo, Damir Orlić i Tanja Smoje.

"18. lipnja igrat ćemo Turbofolk u staroj postavi i tu predstavu, a bliži se negdje i stota izvedba, posvećujemo tebi, draga Andreja. Sigurni smo da ćeš biti s nama. Vole te: Tanja, Jelena, Olivera, Anastazija, Dražen, Alen, Damir, Jasmin, Giuseppe", pišu glumci.

Autorski projekt Olivera Frljića, u produkciji Hrvatske drame riječkog HNK Zajca, premijerno je izveden 31. svibnja 2008. godine.

Postigavši uspjehe na mnogim festivalima: budimpeštanski Spring Festival, bečki festival Wiener Festwochen, festival "Beyond belonging" u Berlinu, Sterijino pozorje u Novom Sadu, Festival mediteranskog kazališta "Purgatorije" u Tivtu, Gavelline večeri u Zagrebu, Međunarodni festival malih scena u Rijeci, Festival "Zlatni lav" u Umagu, Marulićevi dani u Splitu, Međunarodni festival Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani ili Malta festival u poljskom Poznanu - postala je jednom od najnagrađivanjih u povijesti riječkog kazališta.

Uz režiju Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana, a za oblikovanje svjetla Boris Blidar.

Riječima autora: "Turbofolk je predstava iz naroda i predstava za narod u hrvatskom narodnom kazalištu. Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća. Turbofolk prosvjećuje. Turbofolk je istina. Turbofolk je predstava iz života i život sam."

Komentari