Devčić: S Kristom uskrslim moguć je nov početak!

Devčić: S Kristom uskrslim moguć je nov početak!

Nadbiskup Ivan Devčić (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Svečanim liturgijama u crkvama diljem Hrvatske vjernici slave Uskrs - svjedočanstvo Isusove pobjede nad smrću i grijehom.

Uskrs nam je svima potreban i neka se svima dogodi. Premda je uskrsnuće povijesni događaj, ono nadilazi povijest i kruna je svega što se sa svijetom i čovječanstvom ima dogoditi, istaknuo je u uskršnjoj poruci riječki nadbiskup Ivan Devčić koji će danas u 11 sati  predvoditi euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida.

Isus često u evanđeljima govori o fizičkoj smrti kao o snu, ali time ne banalizira smrt nego poručuje da je Bog moćniji od nje te može mrtvog čovjeka probuditi, rekao je u uskršnjoj čestitki riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Fizička je smrt veliki simbol koji u sebi ujedinjuje bezbrojne naše smrti: smrt zbog grijeha, samoće, duhovne i materijalne bijede, zbog kriminala, nasilja i besmisla života: Kakva god bila naša smrt, ona po vjeri u Isusa postaje san iz kojega nas on može uskrisiti na novi život. Vjerujmo mu kako bi nam to mogao ovog Uskrsa učiniti. Uskrs nam je svima potreban i neka se svima dogodi! S Kristom uskrslim moguća je promjena, moguć je novi početak, moguć je novi život svima. 

U svojoj poruci riječki nadbiskup ističe kako uskršnja vjera mora biti vidljiva u životu kršćanina, a kršćanin ima zadatak unaprijediti i ispuniti smislom koji daje Kristovo uskrsnuće svoje međuljudske odnose, svoju društvenu kulturu i političku stvarnost. 

Poslušajte uskršnju poruku nadbiskupa Ivana Devčića: 

Komentari