Dina Petrokemija je nestala, ostale su opasne kemikalije

Dina Petrokemija je nestala, ostale su opasne kemikalije

Foto: PIXSELL

Dosta je neodgovornosti i zafrkancije sa stanovništvom otoka Krka i Općine Omišalj, koji strahuju za svoje zdravlje i svoj život. U pogonu DINA-Petrokemije u Omišlju više nema zaštitara, ali su ostale opasne tvari.

I dok se traže rješenja ne baš bezazlene situacije, otočanima se čini da ih se drži - budalama! Od prvog dana rujna DINA-Petrokemija izbrisana je iz svih registara, nestala kao da je nikad nije ni bilo, no Omišljani ne odustaju od borbe za zdravo sutra.

Borba za opstanak traje od 2013. godine, ali zapinjalo je već na stečaju, novaca za zbrinjavanje kemikalija nije bilo i uz sva šuškanja, od ponoći posljednjega dana kolovoza DINA Petrokemija prestala je postojati - nestala je, a nestale su i odgovorne osobe. Općini Omišalj ostala je "dota", ali ne ona imovinska, vrijedna oko 450 milijuna kuna, ostalo je nešto drugo a to su one opasne kemikalije, opasni otpad za koji je odgovorna država.

Sve to do 15. rujna čuvali su zaštitari, sad više ni njih nema, nitko se ne javlja, Ministarstvo zaštite okoliša piše čudna priopćenja, a posljednjih dana lipnja sam je ministar Dobrović bio u Omišlju. Tada je obećao svima nama, a onda izjavio i medijima, da će se vinil-klorid monomer, za kojeg se posebno zalažem da se izmjesti s ove lokacije, zbrinuti u tjednu 27.lipnja do 1.srpnja, kaže načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.

Politika je pretočena u politikantstvo, ali 115 tona vinil-klorid monomera nije se maklo s mjesta, po ministarstvu to za okoliš i ljude nije opasno, načelnica tvrdi da neće biti tako. Hrvatski toksikološki zavod svrstao je vinil-klorid monomer u prvu kategoriju otrova za koje je sigurno da utječu na zdravlje ljudi, da uzrokuju rak. Županijsko državno odvjetništvo poslalo je zahtjev da Republika Hrvatska žurno izmjesti vinil-klorid i ostale kemikalije iz postrojenja DINA Petrokemije jer su ispunjeni svi zahtjevi vezani uz gospodarenje otpadom, ali i prema zaštiti okoliša.

I zato borba Omišljana ne prestaje, traženje kaznene i prekršajne odgovornosti, tužba protiv Republike Hrvatske, ali i zanimljivo rješenje cijelog slučaja. Više u prilogu Josipa Krmpotića: 

Komentari