Dio zaposlenika HNK Zajca istupio iz Hrvatskoga društva dramskih umjetnika

Dio zaposlenika HNK Zajca istupio iz Hrvatskoga društva dramskih umjetnika

Devetero djelatnika HNK Zajca napustilo je strukovnu udrugu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Iz HDDU-a danas je istupio dio zaposlenika riječkoga HNK Zajca. Kao i njihovi brojni kolege proteklih dana, istupili su zbog nezadovoljstva radom i upravom Društva, posebice pismom predsjednika Slavka Jurage što je članovima stiglo kao odgovor na izraze nezadovoljstva izborom novog ministra kulture.

Članovima Hrvatskoga društva dramskih umjetnika koji su napustili ovu strukovnu udrugu pridružili su se i zaposlenici riječkoga HNK Ivana pl. Zajca: Dean Krivačić, Nika Mišković, Jasmin Mekić, Oliver Frljić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jerko Marčić, Jelena Lopatić, Nataša Antulov te vanjski suradnik Petar Cvirn.

Zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, kao i zbog neslaganja s recentnim pozicijama Društva, pedesetak glumaca članova HDDU-a istupilo je u ponedjeljak iz članstva Udruge.

Ključni su razlozi nezadovoljstva način donošenja odluka, filtriranje informacija i nezauzimanje za slobodu govora, a za dio njih izravni je povod bilo pismo predsjednika HDDU-a Slavka Jurage, poslano članstvu u petak 29. siječnja, nakon poziva nekih članova na očitovanje HDDU-a o peticiji protiv izbora ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Ministar je jučer istupanje članova HDDU-a komentirao riječima da je to njihovo pravo: "Manji dio je time iskazao svoje nezadovoljstvo, no većina članova nije krenula tim putem", napomenuo je Hasanbegović. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika umjetnička je strukovna udruga koja svoje početke bilježi još od 1880. godine, a danas broji više od tisuću članova.

Komentari