Dnevni boravak Delnice: s učenicima o dobrim poslovnim primjerima

Dnevni boravak Delnice: s učenicima o dobrim poslovnim primjerima

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Mogu li knjižnice i čitaonice opet postati mjesta održavanja javnih rasprava o važnim društvenim temama? Knjižnica Srednje škole u Delnicama u ponedjeljak je bila domaćin Dnevnog boravka na kojem su učenicima predstavljeni poticajni primjeri goranskog poduzetništva.

Delnički Dnevni boravak, osmišljen u sklopu programa 27 susjedstava i projekta Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020., ponudio je mladim Goranima zanimljiv uvid u mogućnost pokretanja vlastita posla u zavičaju. 

Naime, mladi iz Gorskog kotara često odlaze u veće urbane centre u potrazi za poslom pa im treba ponuditi motiv za pokretanje poduzetničkih aktivnosti u zavičaju. Poduzetništvo u poznatom okruženju ima prednosti, tvrdi Jelena Holenko, jer si okružen ljudima koje poznaješ cijeli život, a tu je i obitelj koja ti u kritičnim trenucima može biti velika potpora.

"Ova je radionica organizirana kako mladi ljudi nove ideje ne bi morali tražiti u većim poduzetničkim centrima, već da se za savjet mogu obratiti i nekom od svojih sugrađana s iskustvom u poduzetništvu", istaknula je Holenko.

Tražeći prostor realizacije kazališnog projekta Kotar teatar Matija Kezele je život u Zagrebu zamijenio Gorskim kotarom: "Nama je super zato jer program koji nudimo nije zastupljen toliko kao u većim gradovima. Samim tim i kod nas se razvija osjećaj odgovornosti i želje za daljnjim razvijanjem takvih programskih aktivnosti."

Poduzetnički ostanak u Gorskom kotaru odabrala je i Sandra Muhvić, a prednosti takvog izbora delničkim je srednjoškolcima objasnila ovako: "Veći je poduzetnički izazov raditi u manjem mjestu, jer se napreduje mnogo sporije, pa su samim tim i razvojni pomaci vidljiviji, što je veliki motiv da ideš dalje!"

Radionica je ujedno i potvrdila kako knjižnice i čitaonice u lokalnoj zajednici i dalje mogu sadržajno ponuditi mnogo više od svoje osnovne uloge. Poslušajte prilog:

Dnevni boravak: Poduzetnička radionica Delnice, pripremio Nenad Lučić

Komentari