Dnevni list "La Voce del Popolo" pred zatvaranjem?

Dnevni list "La Voce del Popolo" pred zatvaranjem?

Foto: La Voce del Popolo

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u riječkoj novinsko-izdavačkoj ustanovi Edit upozorila je na tešku financijsku situaciju u Editu, izdavaču dnevnog lista na talijanskom jeziku "La Voce del Popolo", kojem prijeti zatvaranje. SNH je podupro nastojanja da se očuva ta novinska kuća.

Dnevniku "La Voce del Popolo", koji kontinuirano izlazi više od 70 godina, ima povijesnu važnost, predstavlja jedinstvenu okosnicu za talijansku manjinu u Hrvatskoj i Sloveniji i promovira prava nacionalnih manjina, prijeti zatvaranje, ističe podružnica SNH. 

Poduzete su sve moguće mjere - smanjen je broj stranica dnevnika s 32 na 24, prekinuta suradnja s vanjskim suradnicima, godinama se ne isplaćuju božićnice, naknade za godišnji odmor i darovi za djecu, radnici su zakinuti za niz materijalnih prava predviđenih u Pravilniku o radu, a plaće su nedavno smanjene za 20 posto.

Unatoč tome, upitno je što će se dogoditi sa sljedećom plaćom i hoće li uopće biti isplaćena. Također prijeti drastično smanjenje broja zaposlenih, čak i do 50 posto, uglavnom novinara, poručuju sindikalci.

Nadležne institucije imaju obvezu poduzeti sve potrebne mjere ne bi li se spasilo Edit i naš dnevnik "La Voce del Popolo", ali ne na štetu zaposlenika, stoji u pismu koje je podružnica sindikata uputila SNH-u. Do financijskih problema došlo je, tvrde sindikalci, prvenstveno zato jer je nakon dolaska nove Vlade Ministarstvo kulture smanjilo dotacije Editu za 50 posto, a Ured za manjine za 10 do 15 posto.

Pritom, uplata tih sredstava kasni jer je Državna revizija blokirala Ured za manjine, a nastali su problemi i s dotacijama iz Italije. Predsjednik SNH-a Anton Filić izrazio je duboku zabrinutost zbog stanja u Editu i najave daljnjeg pogoršanja položaja te otkaza novinarima i drugim zaposlenicima Edita te najavio potporu i solidarnost nastojanjima radnika da sačuvaju i obrane "La Voce del Popolo".

UPDATE 27.4.: Na najavu o smanjenju sredstava izdavačkoj kući Edit reagirao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. "Uvjeren sam da Vam je sasvim jasno da dnevne novine nacionalne manjine nikada ne mogu biti kao projekt postavljene posve komercijalno i tržišno i da je pomoć države u tom smislu nužna i da zapravo ulazi u sferu skrbi o pripadnicima nacionalnih manjina", napisao je između ostaloga Obersnel. Njegov dopis ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću pročitajte u prilogu:

Komentari