"Doba uskoka": obrazovni spektakl u komercijalnom kinu

"Doba uskoka": obrazovni spektakl u komercijalnom kinu "Doba uskoka": obrazovni spektakl u komercijalnom kinu
Božidar Domagoj Burić u prvom planu (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell) Božidar Domagoj Burić u prvom planu (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

U lancu kina Cinestar, diljem Hrvatske, 13. svibnja počet će igrati HRT-ov dokumentarni film "Doba uskoka". Najavili smo to u razgovoru s autorom spektakularnog projekta Božidarom Domagojem Burićem. Televizijsko prikazivanje morat ćemo pričekati do kraja godine.

Kad se neki projekt nađe na slobodnom tržištu, znači da su ga distributeri prepoznali kao potencijalno lukrativni materijal i tu nema dileme - ili jesi ili nisi, zar ne?

"Doba uskoka" će biti prikazivan u kinima za one koji više vole ići u kino i nestrpljivi su čekati televizijsku seriju, što će na HTV-u biti prikazana krajem godine.

Božidar Domagoj Burić se slaže, ali se osvrnuo na 'lukrativno': "Naša namjera, a i uloga HRT-a kao javnog servisa je prije svega obrazovna, a nikako da budemo lukrativni. Cilj je dakle, prije svega, educirati o povijesnim činjenicama, otkriti neke nepoznate podatke naše prošlosti. Primjerice, da je izreka o 'predziđu kršćanstva', epitet koji se pripisuje Hrvatima kao posljednjoj brani pred najezdom Turaka, krenuo upravo od senjskih uskoka. Već to je dovoljno da naglasi njihov povijesni značaj."

Kombinacija igranog i dokumentarnog je način da povijest učinimo pitkijom za šire gledateljstvo i prvi put je u nas primijenjena u seriji Hrvatski kraljevi, podsjeća Burić.

Kad je o Kraljevima riječ, na odjavnoj špici je vidljivo da ste iskoristili mnoštvo kolega s HRT-a, članova tehničke ekipe za - uloge. Hoće li tako biti i u Uskocima?

Ne jer ovdje ima puno više govornih uloga. Iako, nevjerojatno je koliko talentiranih pojedinaca imamo koji, kao naturščici, funkcioniraju sjajno, govori autor projekta.

I još jedna zanimljivost vezana uz Grobnik koji je već na filmu odigrao Divlji zapad, a sad i Senj?

"O da, Grobnik je predivno mjesto. Nevjerojatno fotogenično. Tamo se uvijek rado vraćam", detalj je iz razgovora kojeg možete preslušati u nastavku:

Doba uskoka: obrazovni spektakl u komercijalnom kinu, pripremio Albert Petrović

Komentari