Dokumentarac o palači obasjanoj mediteranskim suncem

Dokumentarac o palači obasjanoj mediteranskim suncem Dokumentarac o palači obasjanoj mediteranskim suncem
Vanja Vinković i Denis Nepokoj iz PPMHP-a (Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka) Vanja Vinković i Denis Nepokoj iz PPMHP-a (Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka)
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Foto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

U povodu obilježavanja 120. godišnjice izgradnje Guvernerove plače u Rijeci snimljen je dokumentarni film "Palača obasjana mediteranskim suncem" scenarista i redatelja Vanje Vinkovića. Planirana su još dva nastavka.

U četrdesetminutnom filmu gledatelje se upoznaje s izgradnjom Guvernerove palače i graditeljem Alajosom Hauszmannom, posjetima careva i hrvatskih kraljeva Josipa II. i Franje Josipa, heroinom Karolinom Riječkom Belinić te sa skrivenim tunelima ratnog skloništa i ostalim zanimljivim povijesnim pričama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Kako kaže scenarist i redatelj Vanja Vinković, radnja počinje posjetom cara Josipa II. u Rijeci. "Film smo nastojali napraviti na suvremen način, prilagodljiv televizijskom emitiranju i prvi je u nizu serijala posvećenog riječkoj povijesti", govori autor filma.

Izdan je i DVD, a planira se snimiti još dva dokumentarna filma o povijesti Guvernerove plače, iznimnim predmetima muzejskih zbirki i najznačajnijim povijesnim osobama čije je djelovanje povezano s palačom. 

Poslušajte što o filmu i palači govore Vinković i viša muzejska pedagoginja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Denis Nepokoj te pogledajte najavu filma:

"Palača obasjana mediteranskim suncem", pripremila Biserka Belić

Komentari