Dokumentarci na LFF-u prvi put na Ljetnoj pozornici umjesto u Ičićima

Dokumentarci na LFF-u prvi put na Ljetnoj pozornici umjesto u Ičićima Dokumentarci na LFF-u prvi put na Ljetnoj pozornici umjesto u Ičićima
Foto: LFF Foto: LFF
Foto: LFF Foto: LFF

Foto: LFF

Liburnia film festival ove će se godine prvi put, nakon 13 godina u lučici u Ičićima, održati na Ljetnoj pozornici u Opatiji. U konkurenciji za nagrade bit će 22 hrvatska dokumentarna filma, najavljeno je u utorak u Opatiji na konferenciji za novinare.

Direktor festivala Oliver Sertić izvijestio je da je na natječaj pristiglo sedamdesetak filmova. Sa zadovoljstvom je ustvrdio da se širi produkcijski spektar, tako da ove godine na Liburnia film festivalu ima profesionalnih filmova, televizijskih produkcija, ali i filmova nastalih na radionicama. Istaknuo je i da su filmovi u konkurenciji iz svih dijelova Hrvatske, što pokazuje da dokumentaristika jača u cijeloj zemlji.

Iz programa je izdvojio svjetske premijere filmova Naslijeđe Sanje Šamanović, koji će otvoriti festival 22. kolovoza, potom Vijesti iz Laayaouna Đure Gavrana te kratke filmove 201507-STDR-L Vjekoslava Gašparovića i Ti si mići mići mrav pulskoga umjetnika i performera Josipa Ivančića koji se potpisuje kao i.j. piNO.

Na programu je i hrvatska premijera talijansko-hrvatskog dokumentarca Tanka linija Nine Mimice i Paola Sangiovannija te novi dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni. Prva festivalska prikazivanja imat će filmovi Čestica 81/5 Maje Bošković i Renate Lučić te Irenino ogledalo Leona Rizmaula.

Osim filmova u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, u popratnom programu bit će prikazano šest dokumentarnih filmova produkcije Restart, suorganizatora festivala, te odabrani radovi polaznika njihove Škole dokumentarnoga filma.

U edukacijskom programu ovogodišnjega LFF-a su filmska radionica za najmlađe, radionica namijenjena svim dobnim skupinama nazvana Prvi put snimam i case study o postupku nastanka prošlogodišnjega pobjednika - dokumentarca Goli Tihe Gudac. Vraćaju se i Kave s autorima, jutarnja druženja, odnosno moderirani razgovori s redateljima i producentima filmova prikazanih protekle večeri.

Ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš rekla je da je s veseljem prihvatila ponudu da se Liburnia film festival održi na Ljetnoj pozornici. Ocijenila je da je dosadašnji prostor u Ičićima bio izniman, ali da je teško raditi u improviziranim uvjetima kada festival raste. "Ovdje postoji mogućnost da festival učini i korak dalje", rekla je Miloš.

Komentari